Cum sa configurezi Magento Multi-Store in cPanel
Am avut de a face zilele trecute cu o situație incomodă. A trebuit să mut câteva domenii pe serverul meu de la Brain Host, iar printre ele se aflau: o platformă Magento cu Multi-Store activată și 3 site-uri ce erau pe această platformă. Problemă mare, pentru că dacă te apuci să cauți pe tata Google Magento Multi Store in cPanel, găsești niște rezultate eronate.
Dar hai să le luăm pe scurt, în speranța că va ajuta pe cineva în viitor această informație. Ai un host pe Shared IP și ai Magento instalat. Apoi te gândești să folosești aceeași platformă de Magento pentru alte 2 site-uri, altele în afară de domeniul ce folosea Magento. Motivele ar fi multe, unul dintre ele care îmi vine în minte ar fi limitarea bazelor de date SQL. Ai fi nevoit să folosești 3 baze de date MySQL pentru 3 site-uri, cu 3 instalări de Magento. Asta ar însemna și mâncarea resurselor, CPU, RAM și HDD, plus bazele de date. Și atunci soluția elegantă ar fi, Magento Multi-Store.
Bun dacă ești pe VPS, sau dedicated IP nu cred că ar fi vreo problemă, ceea ce găsești în căutarea pe Google te poate ajuta. Dar, dacă ai Shared IP Hosting, atunci ai o problemă. Dar am găsit o soluție pentru această problemă.
Tot ceea ce trebuie să faci este să instalezi magento și să setezi store-urile din System – Configuration. Dacă nu știi să setezi Magento Multi Store iată care sunt pașii:
- Te loghezi în Admin Panel, de obicei www.magazinultau.ro/index.php/admin sau www.magazinultau.ro/admin
- Te duci la meniul Catalog si apoi Manage Categories.
- Apeși pe butonul Add Root Category din stânga.
- Scrii numele categoriei ca și numele magazinului tau, adresa URL, în exemplu nostru magazin2.ro ca și nume. Apoi din meniul de dropdown selectăm Yes, atât la Is Anchor cât și la Is Active.
- Apoi te duci la meniul System și selectăm Manage Stores.
- Apasă pe butonul Create Website.
- O să introducem ca și nume la Name magazin2.ro și la câmpul Code vom introduce magazin2. Vom folosi această valoare magazin2 mai târziu. Apasă pe butonul Save Website.
- Apasă pe butonul Create Store.
- Pentru Website selectează magazin2.ro din meniul dropdown. Pentru nume, o să introducem Magazin Secundar. Pentru Root Category selectăm magazin2.ro din meniul dropdown. Apasă butonul Save Store.
- Apasă pe butonul Create Store View.
- Pentru Store, selectăm Magazinul Secundar din dropdown, asigurându-ne că este pentru site-ul magazin2.ro. Pentru nume vom scrie Magazin Secundar. Pentru Code vom scrie magazin2.ro. La Status selectăm Enabled din dropdown. Apasă butonul Save Store View.
- Acum du-te la System – Configuration.
- Pentru Current Configuration Scope ce se află în partea din stânga sus, schimbăm selecția din dropdown de la Default Config la magazin2.ro.
- Selectăm meniul Web din partea stânga a sidebar-ului.
- Atât pentru secțiunea de Unsecure cât și pentru secțiunea de Secure, vom debifa Use default situat lângă câmpul Base URL și vom introduce adresa URL pentru magazin, în cazul nostru . Nu uita să pui backslash-ul „/” la final de URL. Apoi apasă butonul Save Config. Totul este pregătit, noul tău site este creat.
Acum pentru a putea apărea în browser noul tău magazin pe platforma Magento Multi Store sunt necesare următoarele acțiuni în cPanel:
- Adăugarea domeniilor (sau domeniului) prin Addon Domains.
- La secțiunea Create Addon Domain, la New Domain Name vom scrie numele domeniului, în cazul nostru magazin2.ro.
- La FTP username se va scrie automat magazin2.ro, dar aici este o parte din soluția pentru a avea Magento Multi Store în cPanel. La câmpul Document Root se șterge magazin2.ro și se pune locația unde se află Magento instalat, pe site-ul principal, în exemplul nostru magazinultau.ro.
- Se pune o parolă și apoi se apasă pe butonul Add Domain.
Dar încă nu am rezolvat problema toată. Am spus spre ce folder să pointeze site-ul, adică locația corectă a magento-ului. Acum trebuie să administrăm ce site servim în funcție de cerința URL. Dacă e www.magazinultau.ro servim Store-ul principal din Magento, dacă URL-ul este www.magazin2.ro atunci trebuie să servim Magazin2.ro din Magento Multi Store. Și pentru a face acest lucru, este necesară modificarea fișierului de .htaccess din rădăcina folder-ului magazinultau.ro (adică locația site-ului principal unde este instalată platforma Magento). Odată deschis fișierul .htaccess din rădăcina folder-ului magazinultau.ro adăugam la începutul fișierului următoarele linii (ATENȚIE! Trebuiesc ajustate în funcție de adresa url pe care tu o folosești în Magento Multi Store!):
SetEnvIf Host magazinultau.ro MAGE_RUN_CODE=magazinultau
SetEnvIf Host magazinultau.ro MAGE_RUN_TYPE=website
SetEnvIf Host magazin2.ro MAGE_RUN_CODE=magazin2
SetEnvIf Host magazin2.ro MAGE_RUN_TYPE=website
Apasă pe Save Changes și gata ai terminat! În acest moment rulezi pe un host Shared IP o platformă Magento Multi Store în cPanel!
Dacă v-a fost de folos acest articol, vă rog distribuiți mai departe. Dacă aveți nelămuri sau probleme în implementarea acestui tutorial, vă rog lăsați-mi un comentariu cu problema pe care o aveți și voi încerca să vă ajut.
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-5399-674dc06b9ab5c' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=5399&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-5399-674dc06b9ab5c&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-5399-674dc06b9ab5c' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>