Am renunțat la cafea și iată rezultatele după 2 luni
Acum aproape 2 luni am luat o decizie care pentru orice om ar fi o nebunie. Am luat decizia de a renunța la cafea, la a mai bea cafea deloc. Probabil că te întrebi de ce am luat această decizie de a bea cafea. Lasă-mă să-ți spun de ce am decis să renunț la cafea.
Cafeaua are o mulțime de proprietăți benefice (mai ales dacă ești student în preajma stresiunii), așa cum Oana Cuzino scrie pe blogul său:
- Cafeaua este un excelent stimulent al sistemului nervos
- Facilitează oxigenarea sângelui și respirația
- Sprijină sistemul imunitar
- Cafeaua are efect diuretic
- bun remediu împotriva constipației
De ce am renunțat la cafea și ce efecte a avut lipsa cafelei asupra organismului?
Unul din motive a fost hipertensiunea. Și asta datorită moștenirii genetice, unde tensiunea normală pleacă de pe la 13 cu 9. Și faptul că eu am fost un băutor de cafea strong (fără zahăr, fără lapte), eu îmi făceam cafeaua în felul meu. Puneam ibricul pe foc să fiarbă apa, apoi luam trei lingurițe pline vârf de cafea într-un pahar mare (stil americano) și apoi turnam apa fiartă peste cafea.
Odată turnată apa fiartă peste cafea, amestecam bine de tot și apoi începeam să o beau. Să zic că paharul are undeva la 400 ml. Și asta era prima cafea, cea de dimineață. Apoi urmau cafelele de întâlniri de afaceri. Câte vreo 2-3 cafele în plus pe zi.
Nu e de mirare că acest exces de cafea mi-a cauzat o tensiune într-o dimineață de început de vară de 16 cu 10. Plus dureri de cap și insomnii, pentru că mă băgam la somn undeva pe la ora 3-4 noaptea. Și evident mă trezeam la 6:30 – 7 dimineața.
Cafeaua reduce procesul de eliberare a melatoninei în organism. Melatonina se revarsă odată cu apusul soarelui și este substanța care induce somnul în organism. Un lucru important de știut, în timpul somnului se distruge lipofuscina (acumularea de pigment de uzură). Dacă lipofuscina nu este distrusă în timpul somnului, aceasta duce la ruperea membranei neuronale și implicit la moartea celulei. Neuronul este singurul lucru care nu se înmulțește în organismul nostru. Deci pierderea neuronilor te face mai neinteligent, să zic așa 🙂
Beam cafea, dar mă simțeam mai obosit pe zi ce trecea
Deja eram într-o ironie, o ipocrizie. Beam cafea zilnic și totuși mă simțeam atât de obosit. Organismul meu striga după odihnă, după un somn de calitate. Chiar dacă eram super atent cu mediul înconjurător, aveam momente când efectiv aproape că ațipeam stând pe scaun în fața laptop-ului.
Nu am remarcat acest lucru decât atunci când am renunțat la cafea. Nu mai spun că pe călduri mari, simțeam înțepături în jurul inimi și tăieturi în așa fel încât nu mai puteam să respir aproape. Inima mea era supra solicitată, era prea stresată, pentru că trebuia să facă față lipsei de somn, a stresului și a energiei pe care o aveam.
Ce s-a întâmplat după ce am renunțat la cafea?
După cum știți cafeaua dă dependență și ca oricare alt drog, în momentul în care încetezi să-l mai iei, ai probleme. Primele 3 zile au fost un pic cam groaznice, pentru că aveam o durere de cap imensă. Ca să nu mai vă spun că tot timpul îmi venea să cer o cafea de fiecare dată când mă întâlneam cu cineva. A fost dificil, dar cred că important este să treci peste prima săptămână. Să iasă din organismul tău cofeina.
Apoi am început să observ un alt fenomen. Începând cu ora 22 îmi venea somnul. Iar ora 12 noaptea mă prindea deja în pat, dormind. Am început să nu mai resimt oboseala acumulată, iar după 2 săptămâni, am început să mă simt odihnit când mă trezeam. Cred că după 2 săptămâni, am început să nu mai simt impulsul de a mă duce până la bucătărie să-mi fac o cafea.
Atenția mea a rămas tot la fel, iar soluțiile la probleme parcă îmi vin mai repede. Cafeaua sporește concentrarea și atenția, însă stopează procesul de creație. Acum, pot gândi soluții care mai de care fantaziste, pline de imaginație și de acolo să încerc altceva, să nu îmi mai bat capul. Acum după aproape 2 luni de zile mă simt odihnit, somnul meu este unul extraordinar de odihnitor. Dorm aproape 8 ore pe noapte și asta se traduce printr-o mai bună stare interioară.
Iar cel mai important lucru după 2 luni de nebăut cafea, tensiunea mi-a revenit la 12 cu 7. Înțepăturile din jurul inimi au dispărut. Pot să merg mult mai mult fără să obosesc și de asemenea pe toată perioada concediului la mare, am stat foarte mult timp în apă încercând să înot și chiar reușind să fac asta. Pe scurt, renunțarea la cafea nu este o tragedie. Energia pe care ți-o aduce în plus, pot spune că e și aceasta un mit.
Mai degrabă aș spune că este o energie falsă. Nu una care te dăunătoare, care-ți consumă neuronii :).
Poze: PixBay
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-10490-66e3a2f69ff39' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8#blog_id=103532497&post_id=10490&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-10490-66e3a2f69ff39&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-10490-66e3a2f69ff39' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Eu obisnuiam sa consum doar o cescuta de cafea (arabica) dimineata dupa micul dejun si nu era tare, puneam doar o lingurita de cafea. Nu mi-a facut rau de la inceput dar efectele negative parca se cumulau de la o zi la alta, somnul era din ce in ce mai prost, ajungeam sa dorm chiar 4-5 ore pe noapte si in timp asta imi da depresie, oboseala, epuizare. Imi aparusera si riduri mult mai vizibile, fata obosita, probleme chiar si cu vederea, arsuri la stomac, incontinenta, etc.
Asa ca si eu am renuntat la cafea si pot sa spun ca dorm mult mai bine, cca 8 ore noapte, psihic si fizic ma simt excelent, toate problemele au disparut, ca anxietatatea, nervozitatea. Am scapat de toate efectele negative care sunt destul de multe. Eu cred ca boala secolului este cafeaua, oamenii ar trebui sa fie mai atenti la acest drog pervers.
Eu cred ca nevoia de a bea cafea vine atunci cand suntem stresati , frustrati, nervosi , fara chef, obositi si ne trebuie ceva care sa ne schimbe starea. Adica,atunci cand vrei sa bei o cafea , nu e pt ca ai fi dependent de ea ci pentru ca te confrunti cu probleme in interiorul tau. Iar atunci cand iti vei rezolva problemele interioare sau problemele din viata ta , automat n-o sa mai simti nevoia sa bei cafea.
„Cafeaua sporește concentrarea și atenția, însă stopează procesul de creație.”
Stiai ca Balzac bea cam 50 de cafele pe zi? Cu toate astea a avut timp sa scrie!
… si ceva creativitate, zic! 😉
Așa cum am specificat și în articol, dar și în comentarii pe Facebook, articolul este unul subiectiv, relatat din experiența mea. Problema concentrării intervine în momentul excesului îndelungat în timp de cofeină. Așa cum eu făcusem de-a lungul timpului. Datorită faptului că făceam exces de cafea, concentrarea mea era afectată.
Trebuie să specific, în condiții moderate, o cafea nu tare, dar nici amestecată cu zahăr sau lapte, este un beneficiu pentru organismul uman. Din nou, specific acest articol relatează efectele negative ale consumului în exces de cafea pe propria mea piele.
Altfel, vă mulțumesc enorm pentru vizita pe blogul meu și pentru comentariul dvs. Probabil că Balzac era o excepție, ori avea organismul adaptat doar pentru cofeină. Nu știu ce să zic 🙂
Cu respect,
Damian.
Cafeaua iti mananca si din calciu, tocmai de aceea trebuie bauta cu moderatie. Ma includ si pe mine aici, pentru ca sunt vreo doua saptamani si ceva de cand nu am mai baut cafea (poate chiar mai mult, nu am tinut evidenta) Dar am baut cola sau pepsi. 🙁 Am trisat oleaca.
Si da, organismul meu se simte mai bine. Tensiunea a ramas la fel (a mea a fost tot timpul 9 sau 10) Pentru cei ca mine, era indicata o cafea pe zi, dar este un mit. Nu imi ridica tensiunea, ci doar imi crea o stare de agitatie.
Pe langa noptile nedormite. Si da, excesul de cafea te poate trimite frumusel la urgenta. Insomniile nu sunt un joc de copii.
Ma bucur ca ai reusit sa faci asta 😀 Inseamna ca iti vei atinge si alte scopuri, atunci cand iti propui ceva!
Mă bucur că ai luat această decizie de a renunța la cafea. Ai să observi efectele după prima lună. Care este cel mai mare beneficiu al faptului că ai renunțat la cafea?
Cred că la mine cel mai mare câștig din faptul că nu mai beau cafea este somnul odihnitor și tensiunea reglată 🙂
Somn odihnitor. Energia pe care ti-o da cofeina este una falsa. Prefer sa-mi las organismul sa isi ia energia din fructe sau legume.
Nu mai am palpitatii, pentru ca imi place cafeaua si uneori chiar si o cana imi facea rau. O cana pe zi, in fiecare saptamana pt organismul meu insemna foarte mult.
Nu mai sunt la fel de agitata. Era o agitatie negativa, data de cafea, pentru ca nu tot timpul o poti investi in munca sau ceva pozitiv. Asa ca de foarte multe ori, nervii combinati cu cafeaua nu erau cea mai perfecta combinatie.
În timp efectele bune se vor vedea pe parcurs.