Probleme cu somnul

Adeseori sunt foarte obosit și când mă pun în pat, nu pot să adorm. Sunt o persoană care la ora 8 este deja în picioare, pregătind cafea, chiar dacă noaptea nu a dormit decât 3 ore. Și tu ai parte de asemenea probleme?

Insomnia poate să apară la persoane stresate, la locul de muncă din cauza anumitor probleme ce trebuiesc rezolvate, persoane cu multe griji, ce se gândesc la fel și fel de lucruri ori din cauza viselor/coșmarurilor.

Definiția insomniei este definită ca fiind senzația ori plângerea de a avea un somn inadecvat sau de calitate proastă datorită adormirii dificile, trezirilor frecvente pe durata nopții cu dificutalte de a adormi din nou, trezirea prea devreme dimineața sau somn neodihnitor (persoanele cu insomnie se simt obosite la trezire).

Insomnia poate fi:

  • pe termen scurt – tranzitorie – cu o durata de la o noapte la câteva săptămâni
  • apare și dispare – intermitentă
  • constantă – cronică – apare de cel puțin trei ori pe săptămână pentru mai mult de o lună

Date culese de aici.

Smartphone-urile, ecranele laptop-urilor, calculatoarelor și televizoarelor ne afectează somnul?

Aparent, așa s-ar părea. Cel puțin Apple este unul din mari jucători pe piața IT&Mobile care recunoaște această legătură între folosirea device-urilor și apariția insomniei.

Se crede că lumina albastră emisă de ecranele LED oprește dezvoltarea melatoninei, hormonul care „îi spune” creierului că trebuie să doarmă. Trecând de la tonuri de alb și albastru (tonuri reci, luminoase) la culori calde (roșu, portocaliu și galben) ar diminua efectul negativ al ecranelor LED asupra noastră.

De aceea Apple, în noul lor update de sistem iOS 9.3 a introdus funcția de Night Shift.

Nu am un device Apple, ce pot face?

Din fericire pentru celelalte platforme există aplicații dedicate pentru rezolvarea acestei probleme.

Flux sau cum să nu mai privești la Soare după ora 21

Flux este un software pentru PC și laptop-uri. Poate fi executat de pe aproape orice platformă. Sunt variante pentru Mac OS și Linux.

f.lux setări
f.lux setări

Twilight, nu filmul ăla prost, ci aplicația de Android

Twilight este o aplicație dedicată pentru Android. De fapt, pentru toate device-urile tale pe Android fie ele smartphone-uri sau tablete. Observ în ziua de azi mulți părinți care le oferă copiilor o tabletă.

Mulți ar spune că există o corelare între hiper-activitatea lor și faptul că au stat și s-au jucat pe tabletă.

Există o legătură între ecranele LED și lipsa somnului odihnitor?

Asta încerc să fac pe parcursul a 2 săptămâni. Mi-am instalat deja f.lux și twilight pe mobil. Sunt setate în așa fel încât odată cu apusul Soarelui să aplaneze fluxul de lumină albastră și alb strălucitor.

Probleme cu somnul
Photo credit: Elias Ruiz Monserrat via Foter.com / CC BY-NC-ND

Recunosc că am probleme cu somnul. Pe lângă faptul că sunt o persoană ce se trezește la cel mai mic zgomot (cineva spune că e o trăsătură de zodie), folosesc laptop-ul și mobilul foarte mult. Aproximativ 10 ore pe zi, dacă nu chiar mai mult.

Citesc foarte mult și recunosc, când plec de la laptop, în pat, mai intru și pe Facebook de pe mobil.

În medie, dorm undeva la 6 ore pe noapte. Și mă trezesc în unele dimineți de parcă nu am dormit deloc. Nu știu câți dintre voi aveți această problemă, dar sunt curios dacă aceste aplicații vor avea un efect asupra calității somnului meu.

Tu ce crezi? Apariția insomniei este cauzată și de monitoarele pe care le folosim zi de zi? Sunt interesat de părerea ta și o aștept în secțiunea de comentarii.

4 Thoughts to “Ai probleme cu somnul? Te confrunți cu insomnie? Iată de ce!”

      1. Da, este stiintific dovedit ca lumina albastra de la dispozitive ne da impresia de „daylight” si ne streseaza ochii. Eu am aflat de aplicatie de la un prieten fotograf si de cand am instalat-o, lumina laptopului meu se ajusteaza automat, fara sa-mi dau seama si ma ia somnul, ca sa zic asa, la ore mai decente, nu mai stau toata noaptea pe net. Recomand cu incredere, daca vrei sa dormi 😀

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.