Cu toții știm sistemul medical din România. Cu toții știm ce înseamnă să mergi la medic și să-ți fie frică, nu că mori, ci că nu ai avea destui bani în portofel pentru a plăti „deranjul” medicului de a te băga în seamă. Cu toții știm ce înseamnă să pierzi pe cineva apropriat și drag ție din cauza incompetenței acestor așa ziși oameni. Cu toții știm asta. Și de ce nu reacționăm? Li s-au mărit salariile, dar niciodată nu au scăzut pretențiile plicului și greutatea acestuia. Nu mă iau de aceea fracție minoră de oameni competenți și care încearcă să reziste tentației. Mă iau de sistemul odios preluat din comunism și adus la grad de excelență de partidele aflate ulterior la guvernare.

Textul pe care îl voi reda integral, nu îmi aparține. Dar pot să rezonez sută la sută cu ceea ce domnul respectiv spune în postarea sa pe Facebook. Această relatare nu are nici o legătură cu religia, apartanența politică sau orice altceva, în afară de umanitatea fiecăruia. Înțeleg revolta acestei persoane care a relatat și mă înfurii, știind că am trecut și eu prin mai multe episoade cu persoane dragi mie aflați în urgențe și care au murit din cauza incompetenței unora ori a mult prea multei aroganțe a acestora.

Iată textul integral:

In memoriam: UN NECUNOSCUT

Am fost ieri seara cu cineva din familie, cu ambulanta, la urgentele Spitalului Judetean Brasov…am ajuns la 17.30 si am plecat la 01.30 noaptea. Au fost opt ore horror, un dezmat al cinismului, nesimtirii, arogantei, lipsei elementare de bun-simt si decenta…opt ore in care am fost ignorati, desconsiderari, umiliti, batjocoriti…Nimeni nu-ti spune nimic, toti sunt fuduli, nu dau doua parale pe tine, nu primesti o informatie…NIMIC, pt ca ei, dumnezeii locului aluia nu coboara la nivelul tau de zero absolut. Am reusit sa plec dupa opt ore doar dupa ce m-am revoltat in fata acestei batjocuri…evident, tot o batjocura a fost si investigatia dumnezeilor. HORROR!

Altceva vroiam insa sa spun! In fata mea, in locul ala sordid, in batjocura generala, statea un barbat chircit intr-un scaun galben cu roti. La vreo doi metri de mine. Gemea, era abulic, incoerent, din cand in cand spunea ca moare…atipea in reprize scurte si o lua de la capat. Timp de patru ore omul ala a stat in fata mea, in serviciul de urgente…nici unul din dumnezeii de acolo, sau aia mai mici nu i-au aruncat nici o privire. A venit la un moment dat sotia care a pus niste intrebari…un bagator de seama, imbracat in verde a inceput sa se ratoiasca la biata femeie, sa o striveasca cu aroganta lui…omul trebuia sa astepte ca, pt el, doar constatarea medico-legala conta, iar aia spunea ca luase un pumn in fata, deci nu deranjam dumnezeii bine ascunsi din zona aia. Ca noi avem coduri aicea, si sa astepte…dar ii e rau, uite, geme…ai inteles ce spun io aicea, sa astepte!…Iar omul a asteptat! Gemand, chircit, transfigurat de suferinta, incoerent, timp de mai bine de patru ore…
Dupa mai bine de patru ore s-au indurat dumnezeii serviciului de urgenta din Spitalul Judetean Brasov si l-au bagat in seama pe bietul om. Tarziu, victima a indiferentei, cinismului, arogantei, lipsei de empatie cu suferinta unui om. A MURIT!
La nici un sfert de ceas dupa ce l-au luat de pe holul ala sordid si l-au dus la dumnezei, omul ala a murit. Din țipetele soției lui am inteles ca a facut infarct…practic, sub ochii mei si ai dumnezeilor plus satelitii lor, un om se lupta cu infarctul, murea incet, iar obraznicul ala-i explica arogant sotiei ca “io am coduri aicea si ma iau dupa constatarea medico-legala”. Iar omul ala murea sub ochii tafnosului slujbas intolit in verde, si la cativa pasi de dumnezeii baricadati prin cabinete. Timp de patru ore omul ala s-a luptat cu moartea, implora sa fie salvat, teoretic, era la locul potrivit si a cazut totusi rapus, in primul rand, de indiferenta, cinism, aroganta, suficienta…si abia apoi de afectiunea respectiva..omul ala a stat in fata mea patru ore…In opinia mea omul ala a murit cu zile, victima a unui sistem dar si al unui comportament de-un cinism si o aroganta infioratoare. Putea fi salvat? Habar n-am, insa sigur nu s-a facut nimic pt el. Bineinteles “stop cardio-respirator”, “boli asociate” si alte bla, bla-uri din astea care nu spun nimic.
Am plecat dupa opt ore de batjocura, umilinta, aroganta, indiferenta, opt ore pierdute pt ca fisa medicala pe care am primit-o este ea insasi o batjocura…o insailare de nimicuri, puse acolo ca sa fie si care mimeaza implicarea. ZERO utilitate, nu spune nimic, o mimare jalnica a interesului fata de pacient. Puteam sa o postez aici, insa mi s-a parut indecent fata de moartea unui om, practic sub ochii mei, in serviciul de urgenta al Spitalului Judetean Brasov…dupa patru ore de agonie pe un hol, timp in care nu l-a bagat in seama nimeni.
Si nu pot sa-mi reprim o intrebare: cati multi altii au parte de acelasi comportament cinic, arogant, indiferent in sistemul asta zis medical? Si cati necunoscuti, oameni simpli, care nu fac “rating”, mor cu zile in el? Cred ca daca am afla cifrele reale ne-am infiora. Uluitor ce monstri ne populeaza vietile.

Dumnezeu sa-l odihneasca pe bietul necunoscut! A crezut ca e in locul care trebuie pt a fi salvat. S-a inselat!

Sursa: Facebook.

Probabil că articolul ăsta nu o să fie distribuit. #AstaERomânia

Screenshot:

Sursă foto: Adevărul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.