Solus OS alternativă la Windows 10 UEFI

Anul trecut i-am luat soției mele un laptop micuț, mai mult pentru browsing și lucru de tip Office. Am cumpărat un laptop Toshiba Satellite C40-C-10Q, în special pentru că era micuț, foarte ușor și bateria ține undeva la 10 ore efectiv de muncă pe el.

Laptop Toshiba Satellite C40-C-10Q
Laptop Toshiba Satellite C40-C-10Q

Datorită spațiului mic de stocare de 32 GB SSD și a faptului că Windows 10 Home cu care a venit preinstalat ocupa cam 25 GB, laptop-ul Toshiba Satellite C40-C-10Q mai rămâne liber cu aproximativ 4.5 GB liberi, asta fără nici un alt program instalat. Bine, problema spațiului s-a rezolvat rapid cumpărând un card microSD de 64GB ultra rapid.

Ce m-a deranjat a fost faptul că avea o eroare de upgrade, o eroare care nu permitea să-și facă actualizarea la cel mai recent Windows 10 și asta pentru că nu avea suficient spațiu de upgrade intern. Posesorii de iPhone ar putea să recunoască această problemă :).

Alternative la Windows 10

Solus OS alternativă la Windows 10 UEFI
Solus OS alternativă la Windows 10 UEFI

Alternative la Windows 10 în acest moment, sunt o mulțime. Însă am căutat o alternativă care să nu inducă în eroare un utilizator basic, care știe doar să navigheze pe internet, un Facebook, un YouTube șamd. Și atunci am găsit câteva variante:

Sunt câteva distribuții de Linux foarte frumoase și user-friendly, foarte user-friendly. Am încercat rând pe râd să instalez Manjaro, Elementary și Arch Linux însă cunoștințele mele nu sunt atât de avansate pe parte de Linux.

Singurul Linux care a mers din prima și am reușit să îl instalez pe laptop-ul Toshiba Satellite C40 a fost Solus OS. Acesta este pregătit UEFI și a mers din prima. Pregătirea stick-ului, pentru că am folosit un stick laptop-ul neavând un DVD-ROM, am făcut-o cu Rufus.

Se merită schimbarea Windows-ului?

După instalare am observat o creștere a performanței și a vitezei. Dacă pe Windows 10 Home Edition stăteam câteva secunde bune pentru încărcarea paginii web, dacă aveam mai mult de 2 tab-uri deschise, acum stau liniștit, pentru că se mișcă fluent.

Totodată spațiul este mai mare în acest moment. Solus OS ocupă în total aproape 4 GB și asta cu instalații preinstalate. Este o diferență enormă și ca să nu pomenesc despre securitate. Am scăpat de grija virușilor pe internet!

Vă recomand să faceți această schimbare, dacă nu sunteți mulțumit de viteza laptop-ului dvs.

3 Thoughts to “Alternativă Linux la Windows 10 UEFI instalat pe un Toshiba Satellite C40-C-10Q”

 1. Salut,
  Pe care dintre celei trei Solus l-ai instalat?
  Dupa imaginile postate pare sa fie Solus Budgie.
  Pe acelasi Toshiba am incercat cu Ubuntu dar nu are deloc drivere pentru net si nu te poti conecta.
  Le-am scris si celor de la Canonical si nimic.
  Se pare ca nu au creat drivere pentru acest Toshiba.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.