De azi rămân la Ubuntu Budgie Remix 17.04 și nu mă mai întorc!
După pățania de ieri când Windows-ul meu mi-a dat un crash la modul grav și după ce într-un mod accidental mi-am formatat de 2 ori întreg harddisk-ul de 1 TB, urmând un proces lung de 24 de ore de recuperare documente, date, poze, facturi, programe de contabilitate șamd, m-am decis să rămân la Ubuntu Budgie Remix 17.04. De ce? Îți spun în rândurile de mai jos!
Stabilitate
Deși toată lumea a auzit de Windows (ultima variantă fiind Windows 10), puțini sunt cei care știu că există și alte alternative la Windows (Linux, Mac OS X șamd.). Chiar dacă majoritatea programelor rulează exclusiv pe Windows, sunt și câteva subterfugii prin care poți rula aplicații native Windows în Linux, în special Ubuntu.
Ubuntu Budgie Remix 17.04 este un sistem de operare foarte stabil și performant. L-am forjat intens aseară încercând să recuperez datele și pot spune că sunt mulțumit de el. Este rapid și stabil, fiabil. Aplicațiile se mișcă mult mai rapid decât pe Windows 10 și nu am nici o problemă până în acest moment.
Securitate și eficiență termică
Pe Windows 10, laptop-ul meu se încingea într-un hal fără de hal, asta chiar dacă era pus pe un cooler (link afiliat)! Acum pe Ubuntu Budgie Remix 17.04 căldura degajată de laptop este în limite normale, nu se mai încinge absolut deloc. Este o căldură călie ca să zic așa.
Iar dacă ne gândim la securitate și protecție împotriva virușilor Linux întotdeauna a bătut la fund sistemul de operare Windows.
Design extraordinar
Design-ul sistemului de operare Ubuntu Budgie Remix 17.04 este un extraordinar. Intuitiv și foarte modern. Are o alură aproape ca un fel de Mac OS X.
Tu ai vrea să-ți schimbi sistemul de operare? Ce anume ai vrea să știi despre Linux ori ce anume te împiedică să treci pe un sistem stabil, sigur și gratuit?
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-12795-678cd4315c6e3' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=12795&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-12795-678cd4315c6e3&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-12795-678cd4315c6e3' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Daca nu stii cum sa mergi cu el, cu Ubuntu ai de 2 ori mai multe sanse sa formatezi HDD-ul aiurea…
Faza nu e că nu știu să merg cu el, am fost atât de obosit încât nu am realizat. Asta a fost prostia mea. Bine nici nu mă consider utilizator avansat de Linux, dar spre rușinea mea, neatenția m-a costat timp enorm. E bine că totul s-a terminat cu bine.
Eu sper sa te tina 🙂 Acum ceva timp am avut aceeasi convingere, ca Ubuntu e alegerea ideala. In scurt timp am aflat ca nu e chiar asa. Aveam nevoie de aplicatii care nu rulau decat pe Windows si stateam mai mult in terminal sa depanez probleme de drivere, audio, bluetooth, etc… Acum poate ca si distributiile au mai evoluat dar tot nu am destula incredere in ele. Pana la urma tot Windows-ul e mama lor. Mai ales daca vrei sa mai joci cate ceva din cand in cand.
Acum cât timp ai incercat Ubuntu? Pe versiunea asta nu am deloc probleme în ceea ce privește driverele. Mi-a recunoscut toate device-urile. Iar aplicațiile exclusive Windows le-am rezolvat cu un Virtual Box de la Oracle și un Windows 7 Lite. Rulează fără probleme.
A, acum vreo 5 ani cred cand aparuse Unity care era un dezastru la momentul respectiv. Iar despre utilizarea unei masini Windows in Linux e cam peste mana si uneori e degeaba. Exemplu: un client VPN care nu are versiune de linux. Degeaba il pornesc in masina virtuala daca am nevoie de rutele respective in Ubuntu meu. Si ca el pot fi multe. Dar da, un Linux poate fi o alternativa a Windows-ului. Dar cred ca depinde si ce faci vrei sa faci cu el.
Poti să te folosești de opțiunea Shared Folders pentru a da acces mașinii virtuale la anumite foldere dorite. Cel puțin asta am făcut eu.