Ești nemulțumit de politicieni? Ține-i minte și arde-i în ziua alegerilor!
Să spunem că am o boală majoră pe politicieni. O oarecare revoluție în gândirea statică pe care o aveam înainte de anul 2015. Eram impasibil și nu-mi păsa de toate rahaturile pe care politicienii noștri le făceau. Efectiv aș vrea să spun că mă durea-n cot dar nici atât, nu-mi păsa. Bine, dizgrația față de PSD o aveam oricum, motive personale, fără nici o supărare față de cei câteva persoane pe care am ajuns să-i cunosc, nu ca membru PSD, ci ca oameni. Odată ce am reușit să lăsăm deoparte ideologiile politice, am descoperit oameni faini. Și nu doar din PSD, câțiva din toate.
Am ceva împotriva ciocoilor, am ceva celor care mint, sunt corupți și nu se gândesc decât la propria piele și a celor din jurul său și nu la comunitatea care le-au încredințat încrederea prin votul său. Cu toate că nivelul educației din România scade pe an ce trece, ei au impresia că dacă populația se îndobitocește și rămâne proastă (lucru pe care îl atribui nu doar guvernării PSD, ci și a toți cei care s-au perindat la guvernare), va fi mai ușor de manipulat. Dacă până la prezidențialele din 2014, politicienii noștri duceau o cruciadă împotriva Diasporei (și aici mă refer la PSD), anul trecut, nu Diaspora a mai decis președintele, ci aceea categorie de oameni neinteresată, care alegeau să rămână în casă.
Cu această categorie nu prea ai cum să te joci. Nu sunt oameni fără BAC-ul luat, ori cu 4 clase de pe la țară. Ei nu întind mâna la găleata cu mităreală josnică a politicienilor de la oricare partid politic. Sunt oarecum clasa de mijloc, mulțumită că au un job decent, au o mașină, o casă și așa mai departe. Ei au fost factorul decizional în alegerea președintelui. Și din câte îmi aduc aminte, a fost cea mai categorică înfrângere a PSD-ului la prezidențiale și tocmai împotriva speranței tinere a partidului, Ponta Victor Viorel. Parlamentul, parcă speriat (ori doar așa a vrut să se dea, ca să calmeze spiritele), a început să joace un act de suntem în interesul Poporului. Dar pentru puțin timp, pentru că știau cu cine au de-a face. Poporul are slujbă, are job și nu pot risca să-l piardă. Și a mers.
Dar anul 2015, din starea latentă care exact aceiași categorie era, a suferit o tragedie. Una care se pare că va avea un impact major. 63 de suflete și-au pierdut viața pentru ca poporul român să se trezească. Să-și deschidă ochii și să înțeleagă că dacă așteaptă de la politicienii schimbarea pe care și-o doresc, nu doar ei, ci și stră-stră-stră-stră-nepoții lor vor îmbătrânii așteptând. Și așa că s-au decis să impună această schimbare și să forțeze mâna politicienilor.
Amintesc de inițiativa i74, una care avansează și sunt întâlniri în țară, unde oameni voluntari sunt implicați. Și vă aduc la cunoștință alte două site-uri ce au ca scop urmărirea aleșilor în vederea îndeplinirii promisiunilor.
Este vorba de cineceapromis.ro.
Cineceapromis este o platforma independenta prin care cetatenii monitorizeaza promisiunile facute de candidati in perioada campaniei electorale si urmaresc indeplinirea acestora pe perioada exercitarii mandatului. Utilizatorii pot contribui prin adaugarea unor promisiuni facute de candidati precum si prin oferirea de informatii privind stadiul de indeplinire a acestora si se pot informa despre promisiunile candidatilor si reprezentantii lor, generate de alti utilizatori sau de catre administratorii platformei.
Și mulțumesc.org.
De ce ”Mulțumesc”?
Pentru ca suntem ironici. Și credem că mulți dintre reprezentații noștrii merită orice altceva în afara de mulțumiri.
Pe de altă parte, credem că există și deputați implicați, activi și dedicați în forul legislativ. Și vrem să tragem linia între bun și rău, activ și pasiv, implicat și indiferent folosind ceva mai concret decât zvonuri, bârfe, scandaluri, păreri și idei. Vrem să distingem reprezentații care merită încrederea noastră folosind datele clare și fapte obiective – în speță când au votat și când nu le-a păsat.
Poate în cel mai important rând: credem că responsabilizarea și dialogul sunt drumul către îmbunătățirea interesului și eficienței în forul legislativ. Nu vrem să mai punem eticheta generală ”deputații sunt leneși”, ”deputații sunt chiulangii”, ”deputații sunt dezinteresați”. Vrem să vedem și să arătam clar numele celor care și-au meritat aceste etichete. Vrem să spunem ”Deputatul X are o rată de prezență de 30%, nu mai merită votul meu”. Vrem să spunem ”Deputatul Y are o prezență de 60%, poate ar trebui să îi scriu un mail sau o scrisoare și să-i transmit că pentru mine ar fi important să fie acolo pentru mine 90% din timp”. Vrem să spunem ”Deputatul Z măcar s-a dus acolo în 86% din situații, poate el/ea chiar merită mulțumiri”.
Și vrem să vă ajutăm și pe dumneavoastră, utilizatori și cetățeni, să faceți aceste distincții între deputați care merită și deputați care nu merită.
În profilele deputaților, puteți găsi adresele de contact ale birourilor lor, așa că, folosind datele pe care vi le punem la dispoziție puteți să alegeți dacă, atunci când le veți scrie, veți folosi sau nu cuvântul ”mulțumesc”.
Cu siguranță mult meritatul mulțumesc din partea noastră a cetățenilor îl vor primii în ziua votului. Indiferent de câte minciuni ni se aruncă în față, indiferent de câte articole de proslăvire a aleșilor ale presei de casă a fiecărui partid politic se vor scrie, nimic nu este mai real decât faptele. Promisiunile minciunile politicienilor trebuie să se termine. Iar pentru aceia dintre voi (politicieni) care vă scărpinați păduchii și vă întrebați ca proștii ce vrem, e simplu, fără corupție, transparență în administrație, funcționari publici pe merit și o dovadă de bun simț băi jigodiilor! Dacă trebuie să coborâm la nivelul vostru de nesimțire ca să vă facem să-nțelegeți asta, o vom face. Dar o vom face exact atunci când vă veți milogii pentru votul nostru. Mânca-v-ar viermii să vă mănânce de corupți nesimțiți ce sunteți (ăia care sunt).