Hai să nu mai dăm vina pe copii!
Am făcut și eu parte din aceea categorie de oameni care se luau de copii pentru proasta lor performanță la Evaluarea Națională și BAC. Dar am stat să reflectez un pic asupra subiectului și am încercat să-mi formez o părere obiectivă, asupra problemei reale. Iar rezultatul la care am ajuns a fost unul cât se poate de simplu: „hai să nu mai dăm vina pe copii”.
Rezultatele dezastroase din ultimii ani au reprezentat pentru România un reper al nivelului educației și al inteligenței copiilor. Cu toate că subiectele au devenit în fiecare an mai ușor, rezultatele au fost mai slabe. De ce?
Am fi tentați să spunem că devine este sistemul educațional. Aș tinde să zic că această părere ar fi parțial adevărată. Dar să o zic pe drepte, crezi că e treaba profesorului sau a învățătorului să-ți educe copilul? Dacă tu nu depui efort, el de ce ar face-o? Pentru că e plătit din bani publici?
Profesorul să-l educe!
La situația actuală, dacă fiecare profesor ar sta să explice în parte, nu ar exista timpul necesar pentru a explica fiecărui copil ceea ce nu a înțeles. De aici și mult odioasele meditații. Bine, unii predau într-o manieră în care nu ai cum să înțelegi și te obligă astfel pe tine să-l dai la meditație fix la el, alții efectiv nu au cum să facă așa ceva.
Dar să revenim, profesorul nu este neapărat obligat să-ți educe ție breasla, el are copilul lui acasă poate, el este obligat să-și educe propriul copil, dar pe al tău, nu crezi că e datoria ta să faci asta? Și atunci ce facem? Dăm vina pe copii că sunt neascultători și că nu învață? De ce am face asta, deși am putea foarte bine în unele cazuri să facem asta? Am obține ce de la ei dacă i-am învinui? Eu zic că ar răspunde simplu de ce să-mi bat capul?
Dacă tu pleci din țară pentru binele copilului tău și îl lași în mâna bunicilor, crezi că ei îi vor da educația pe care tu trebuia să i-o dai? Te înșeli amarnic. Ei nu mai sunt părinți ca să educe așa cum te-au educat pe tine, ei sunt bunici și ei trebuie să se bucure de nepoți nu să-i educe. Și în plus energia lor a fost consumată deja pe tine!
Tot copii sunt de vină!
Deci copii sunt de vină până la urmă că ei nu învață? Ar putea să fie, dar eu consider că tu ești de vină, părinte delăsător. Și știi prin ce ești de vină? Din cauza listei tale de priorități. Pentru că-ți pui munca mai presus de educația și atenția pe care el o are, încă de la o vârstă foarte fragedă. Pentru că-ți pui visele tale proprii mai presus de necesitățile copilului tău. Chiar dacă pleci de la o intenție bună, ajungi de fapt să-i faci mai mult rău.
Crezi că un palat îi va face bine? Nu, doar îl va învăța să apeleze la buzunarul tău de fiecare dată când are probleme. Trebuie să-i explici încă de mic copil, când știu nu mai ai energie, ce înseamnă binele și răul, altfel îl vei lăsa pe el să decidă ce e bine și ce e rău. Și nu o va face pe cont propriu, ci pe sfaturile anturajului pe care îl va avea.
Și știu greutatea de a explica unui copil, dar așa cum am povestit anterior, când am fost profesor pentru 3 zile, a fost foarte dificil pentru mine să mă fac înțeles. Însă am reușit să fac asta, de ce? Pentru că mi-am dat tot interesul meu, cu toate că mă seca de energie.
Dar este mult mai ușor să dăm vina pe copii decât să ne acceptăm eșecul, așa-i? Este extraordinar de greu să ne recunoaștem incapacitatea noastră de a educa propriul nostru copil. Și probabil că atunci când vezi un alt copil, poate la fel de needucat ca al tău, începi să judeci și să emiți afirmații jignitoare la adresa părinților respectivi că nu l-au educat. Ghici ce, nu faci altceva decât să te judeci pe tine. Cel ce judecă o persoană, de fapt se judecă pe el însuși în oglindă.
Lipsa ta de spirit civic = lipsa de interes pentru copilul tău!
Așa că hai să nu mai judecăm copii pentru lipsa lor de învățare, și să acceptăm că situația actuală este rezultatul tuturor alegerilor proaste pe care noi le-am făcut, ca părinți, ca societate. Pentru că, avem o foarte mare lipsă de interes pentru viitorul copiilor noștri, altfel, toate partidele corupte și cu corupții lor deja condamnați sau acuzați de DNA nu ar fi fost aleși.
Dar poate că-ți zici „că eu nu am votat fraiere” și începi să râzi în sinea ta crezând că ești șmecher. Hai să ți-o zic „fraiere”, faptul că nu te-ai dus să votezi, din varii motive, denotă modul tău de a acționa și cu copilul tău. Prea puțin te interesează viitorul țării pentru copilul tău, prea puțin te interesează să-l educi și să-i acorzi atenția necesară.
Așa că nu-mi rămâne decât să-i deplâng pe săracii copii cărora le-au lipsit părinții adevărați, conștiincioși, ca să-i educe.
Ce așteptări să am eu de la ei să învețe, când tu încă nu ai învățat să fi părinte?
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-10482-67df04b650db6' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=10482&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-10482-67df04b650db6&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-10482-67df04b650db6' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
La noi nu exista ideea de adult responsabil, care trebuie sa fie un exemplu pentru ceilalti. Priveam ieri un video pe youtube si tipa explica faptul ca ea nu injura sau nu vorbeste urat. Stiind ca multe adolescente se uita la videoclipurile ei. Nu voia sa fie un exemplu prost pentru fetele tinere, cu personalitatea in dezvoltare care absorb orice mai ales emotiile, la varsta lor, fara sa discearna.
Nu exista ideea ca fiecare om trebuie sa se implice pentru buna starea tuturor, mai ales a copiilor! Si da, pleaca in primul rand de la parinti. Foarte rar vad parinti care reusesc sa-si stapaneasca odraslele, sau stiu cum sa gestioneze situatia atunci cand copilul nu asculta, e obosit, nu invata, etc. Vor sa bifeze doar nevoile lor fizice si fiziologice, pe cele psihologice le pun la coada. Ceea ce este cat se poate de gresit!
Nu exista conceptul de comunitate, intrajutorare, interes comun. Atata timp cat ideea comuna ramane „sa moara si capra vecinului” nu avem nici o sansa sa remediem acesti oameni. Si adaugam din pacate, la statistica generatiilor pierdute.
Foarte mare dreptate ai. Din păcate sunt mult prea puține exemple ca cea de care ai zis. Și da, adulți responsabili nu prea există.