Xaara Novack - „Daimon - Eidolon” - Expoziție

Vineri 16 ianuarie 2015 a avut loc un eveniment cultural de mari proporții, bloggerița (și recent vlogger-ița) Xaara Novack și-a lansat expoziția de pictură „Daimon-eidolon”. Acest termen a fost explicat în fața presei, a bloggerilor prezenți și a tuturor acelora interesați, la Casa de Cultură Traian Demetrescu.

Daimonul este acea forță care ține de noi, dar se află practic în exteriorul nostru. Grecii îl asemuiau zeilor, fiind pe jumătate înlănțuit de trup, unde își are loc Eidolon, eu-l inferior. Daimonul îl ghidează pe Eidolon, care fiind legat de trup, este mult mai predispus trăirilor lumești și se abate adesea de la drumul destinat.

În viziunea romanilor, Daimonul este spiritul creației, care dă acea atingere, acea scânteie. Nu o muză, cât o viziune inedită., sursă Xaara Novack.

Cele 23 de expoziții încerc să le expun aici și să spun și o mică descriere:

1. Ultima oră

Xaara Novack - Ultima oră
Ultima oră

„Îmi place să combin straniul cu frumosul, pentru că asta se aproprie de viziunea mea despre lume. Totul se îmbină.”

 

 

 

 

2. Păsările „șervețel”

Păsările „șervețel” - Xaara Novack
Păsările „șervețel” – Xaara Novack

„Este o amintire frumoasă pe care am vrut să o am, nu doar într-un obiect vechi găsit, ci și în ceva tipic mie, care să lege toate aceste momente.”

 

 

 

 

 

3. Daimon – Eidolon

Daimon - eidolon - Xaara Novack
Daimon – eidolon – Xaara Novack

„După ce toate sufletele și-au ales viețile, în ordinea în care le căzuseră sorții, sufletele s-au îndreptat către Lachesis. Ea trimitea fiecăruia drept praznic al vieții și împlinitor al faptelor sale, Daimonul tras la sorți”

 

 

 

4. Beatitudine

Bliss - Xaara Novack
Bliss – Xaara Novack

„Culorile vibrante mi se pare că dau acea stare, am vrut ca și personajul exotic, să aibă aceeași stare.”

 

 

 

 

5. Neko no tameni ( For the cat)

Neko no tameni - Xaara Novack
Neko no tameni – Xaara Novack

 

„Pentru toate pisicile și stăpânii (sclavii) lor, de la o persoană căreia îi plac pisicile.”

 

 

 

 

6. Arțarul

Arțarul - Xaara Novack
Arțarul – Xaara Novack

„Am ales Arțarul pentru că aveam un astfel de copac în fața blocului unde locuiam. Toamna frunzele lui sunt o minunăție. E un Arțar European, nu un Arțar Rubiniu ca acesta, dar l-am ales datorită culorile vibrante.”

 

 

 

 

7. Doamna de Monsoreau

Doamna de Monsoreau - Xaara Novack
Doamna de Monsoreau – Xaara Novack

„Versiunea modernă a Dianei de Meridor, nu fără florile însângerate, reprezentând dragostea ei destrămată.”

 

 

 

 

 

8. Ote-ae

Ote-ae - Xaara Novack
Ote-ae – Xaara Novack

„Numele este dat după cântecul Danei Dragomir, de pe albumul Pandana. Un album cu muzică relaxantă, minunat și care își lasă amprenta asupra oricui. Naiul ei te duce oriunde mintea îți poftește. Muzica ei e magică.”

 

 

 

 

9. Mingea albastră

Mingea albastră - Xaara Novack
Mingea albastră – Xaara Novack

„În tablou sunt obiecte pe care nu le mai am. Vaza care s-a rupt atunci când ne-am mutat de la apartament la casă. Cana albastră pe care am spart-o eu din greșeală și mingea albastră a câinelui meu care s-a pierdut. Deci, e un fel de amintire a acestor obiecte pe care le-am avut la un moment dat, dar am vrut să le păstrez vii în memorie.”

 

 

 

10. Doamna Pește

Doamna Pește - Xaara Novack
Doamna Pește – Xaara Novack

„A fost o denumire spontană, mi-am imaginat un personaj profund și foarte elegant. Alături de ea sunt personaje care trebuie să reziste unei atmosfere la fel de profunde și de aceea ei s-au metamorfozat în pești și alte vietăți.”

 

 

 

 

11. Spălatul Părului

Spălatul Părului - Xaara Novack
Spălatul Părului – Xaara Novack

„Uneori un obicei simplu precum acela de a ne spăla pe cap poate deveni un adevărat ritual, ceva minunat. Mi-a plăcut ideea, așa că am pus-o în această compoziție.”

 

 

 

 

12. Strawberry Shortcakes – Tort de căpșuni

Tort de căpșuni - Xaara Novack
Tort de căpșuni – Xaara Novack

„Sutoroberii Shooto Keikusu, filmul japonez care m-a inspirat să fac această lucrare. M-am <<îndrăgostit>> de ilustrația în acuarelă care apare în acest film și a trebuit să am și versiunea mea.

Acțiunea filmului se petrece în Tokyo și arată modul în care destinul a patru femei se întrepătrunde. ele trec prin încercări tipice vieții moderne.”

 

 

13. Portretul unei femei bune

Portretul unei femei bune - Xaara Novack
Portretul unei femei bune – Xaara Novack

„Mătușa mea, la care țin foarte mult. Este genul acela de om simplu și bun, dispus să ajute și să învețe, pentru că știe că nu ne naștem învățați.

Toată viața noastră trăim pentru a învăța, din experiențe bune sau mai puțin bune.”

 

 

 

14. Sufletul roșu

Sufletul roșu - Xaara Novack
Sufletul roșu – Xaara Novack

„Un mac roșu pentru un suflet negru care este o rană. Rădăcini din cicatricile de pe piele, pentru că ținem minte nu doar greșelile noastre ci și pe ale altora, pe care nu vrem să le comitem.”

 

 

 

15. Arlechinul Oceanic

Arlechinul Oceanic - Xaara Novack
Arlechinul Oceanic – Xaara Novack

„Întotdeauna am vrut să desenez ceva legat de joker sau de un clovn medieval (cei din ziua de azi mă sperie, sunt oribili). am ales Arlechinul din comedia italiană, în principal pentru că a fost ușor de desenat, apoi pentru că mi-au plăcut hainele.

Arlechinul meu este o creatură a oceanului, o combinație dintre om și melc, ce iese dintr-o cochilie. Are un Amonit drept animal de companie. Amonitul fiind strămoșul caracatiței Nautilius și a trăit în urmă cu 400 de milioane de ani.”

 

 

16. Orașul ciudat

Orașul ciudat - Xaara Novack
Orașul ciudat – Xaara Novack

„În copilăria mea, tata mi-a cumpărat o carte cu Povești Fermecate rusești, cu ilustrații superbe. Ceea care mi-a plăcut cel mai mult a fost o casă pe un picior de găină în care locuia o vrăjitoare bună. De acolo m-am inspirat pentru casa ciudată din mijlocul compoziției.”

 

 

 

 

17. Timpul

Timpul - Xaara Novack
Timpul – Xaara Novack

„Inspirat din ideea filozofică asupra timpului, a scriitorului Lucian Blaga. Timpul, spune el, se împarte în trei categorii.

Timpul havuz – reprezentând viitorul precum o fântână arteziană, țășnind abrupt, fără a putea fi prevăzut.

Timpul cascadă – fiind trecutul, suntem atrași de această forță, dacă nu reușim să ieșim la suprafață.

Timpul fluviu – prezentul, adâncimea momentului care trebuie trăit la intensitate maximă.

Iar eu am adăugat și viziunea mea:

Timpul vortex – care include prezentul și trecutul. Uneori ne trage la bază, alteori ne aruncă la suprafață. Este viitorul istoric, care uneori ne condamnă să-l repetăm.”

18. Linia de demarcație

Linia de demarcație - Xaara Novack
Linia de demarcație – Xaara Novack

„Am folosit simboluri din vrăjitorie și tarot. Mâna cu ochiul în centru simbolizează un al treilea ochi, cu care se poate vedea și binele, dar și răul.

Spânzuratul, cartea de tarot are mai multe sensuri, în special în asociere cu alte cărți de tarot. Dar din punctul meu de vedere: spânzuratul este nemișcat, ca și cum s-ar gândi sau ar reflecta asupra unei noi călătorii. Nu este spânzurat de gât, ci de picior, ceea ce înseamnă că se poate dezlega dar la fel, se poate lega chiar el. Am citit undeva că înseamnă căutarea spiritualității.

Broasca era folosită la vrăjitorie și farmece. Molia reprezintă lucruri care nu sunt vizibile la simpla privire, și sunt ascunse, iar cercurile de sus înseamnă în ordinea lor dinspre stânga spre dreapta, roata vieții, focul, apa cele patru puncte cardinale și aerul.

Îmi plac bufnițele. Creaturi ale nopții, cântecele lor se credea că auzite aduc moartea. Acesta e unul din motivele pentru care am adăugat și o bufniță – pentru mine mai degrabă reprezintă pe cei care nu pot dormi noaptea decât creaturi mitice ale nopții.”

Lucrarea care mi-a plăcut cel mai mult (deși toate sunt faine) a fost „Portretul unei doamne bune”. Din momentul în care am stat în fața acestei picturi am fost atras de ochiul doamnei care pur și simplu a reușit să-mi spună la nivel de suflet, emoție, toate trăirile unei vieți de om și totodată înțelepciunea și bunătatea dobândite, acumulate de-a lungul timpului. Este o lucrare foarte reușită, ce a reușit să-mi „vorbească” direct. Practic, Xaara, a reușit prin această lucrare, să creeze prin ochi, ușa către un suflet experimentat. Nu degeaba se spune că „ochii sunt poarta către suflet”.

Felicitări pentru expoziție, pentru lucrări și pentru faptul că te-ai hotărât să împărtășești cu noi, talentul tău. La cât mai multe lucrări.

 

Vreau să evidențiez încă un lucru, până în acest moment Xaara a fost susținută blogosferic de către:

O părere directă puteți urmări din primul ei vlog, mai în jos:

Puteți să aflați părerile lor despre vernisaj și ce pictură le-au plăcut cel mai mult.

Pe voi, care dintre picturi v-au făcut cu ochiul?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.