Putem construi un viitor pentru copiii noștri în deplină siguranță
Iată că mă aflu într-o poziție ce mă determină pe mine să reacționez și să îndemn pe toată lumea să acționeze și ei la rându-i.
Încă din 2011 încearcă vecinii noştri de la sud de Dunăre să construiască un depozit de deşeuri radioactive. În eventualitatea unui dezastru, zona Olteniei ar suferi enorm şi ar fi radiată. Craiova, situată la aproximativ 100 km de Kozlodui este catalogată în a două zonă de impact.
Pentru stoparea începerii lucrărilor la bulgari, se doreşte ca la Craiova să se organizeze un referendum în care oamenii să îşi exprime opinia pro sau contra construcţiei unui megadepozit de deşeuri nucleare. Potrivit Luminiţei Simoiu – lector, dr. ing. Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova, au fost deja strânse 10.000 de semnături din cele 13.000 necesare declanşerii referendumului. Aceasta face un apel la craiovenii care doresc să se implice în această problemă, să meargă şi să completeze tabelele. Acestea pot fi găsite la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman. Totodată, Luminiţa Simoiu cere şi sprijinul autorităţilor locale pentru mediatizarea acestei idei de referendum, chiar dacă, până acum a fost refuzată.
„Am fost şi am propus autorităţilor locale acest referendum. Le-am spus că avem strânse, deja, 10.000 de semnături, însă nu ne-au băgat în seamă. Dorim ca autorităţile să ne spijine în mediatizarea acestei probleme de la Kozlodui, care este una cât se poate de reală. Reprezentanţii primăriei ne-au transmis că nu pot face acest referendum deoarece nu va veni lumea la vot, iar dacă nu va veni lumea la vot, facem mai mult rău. Dacă dumnealor ar dori, ar putea să apară pe posturile locale sau în presă şi să spună oamenilor despre aceste obiective. Iar atunci, eu cred că lumea ar veni la vot. Am făcut şi noi sondaje de opinie şi am văzut că populaţia ar fi interesată”,a declarat Luminiţa Simoiu – lector, dr. ing. Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova, pentru Jurnalul Olteniei
Vreți un Cernobyl aproape de voi? Eu cred că nu.
Tot ce trebuie să facem:
Potrivit Luminiţei Simoiu – lector, dr. ing. Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova, au fost deja strânse 10.000 de semnături din cele 13.000 necesare declanşerii referendumului. Aceasta face un apel la craiovenii care doresc să se implice în această problemă, să meargă şi să completeze tabelele. Acestea pot fi găsite la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman. Totodată, Luminiţa Simoiu cere şi sprijinul autorităţilor locale pentru mediatizarea acestei idei de referendum, chiar dacă, până acum a fost refuzată.
„Este în zona centrală şi este uşor de ajuns. Dacă cineva doreşte, astăzi, să meargă să semneze pentru referendum, se poate. Sunt în permanenţă două persoane acolo care pot facilita acest lucru. În permanenţă sunt formularele acolo şi pot fi colectate tabelele. Indicat ar fi ca acei care vor să semneze să ia câte un tabel pe care să îl aducă ulterior completat. Pe tabel pot fi înscrişi 11 oameni, iar dacă cineva doreşte să facă asta, poate. Din rude, familie şi prietenii se pot strânge 11 semnături şi se pot aduce înapoi pentru a le strânge şi pe cele 3.000”, Luminiţa Simoiu
IMPLICĂ-TE ȘI TU! DISTRIBUIE MAI DEPARTE PE FACEBOOK, TWITTER ȘI GOOGLE PLUS, SĂ AFLE UNIUNEA EUROPEANĂ CĂ LA CRAIOVA EXISTĂ O COMUNITATE DESTUL DE IMPORTANTĂ CE NU POATE ACCEPTA RISCURILE PE CARE VECINII NOȘTRI ȘI LE ASUMĂ!
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-7254-6758706bdc146' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=7254&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-7254-6758706bdc146&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-7254-6758706bdc146' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Băi Rares, tac-tu este angajat consultant la guvern pentru probleme nucleare? Că se poartă lobby-urile pe bani grei. Mai termină băiete cu ineptiile astea. Tot tac-tu ți-a spus că deșeurile nucleare sunt de mii de ori mai puțin radioactive? Decât ce băiețaș, decât uraniul pur, cel îmbogățit, decât cartofii prăjiți și aripioarele de la KFC sau decât creierul tău care învață logica? Ia fă tu câteva exerciții și repară fracturile pe care, poate, le detectezi în propria logică și lasă hatterismele și hipsterismele pentru momentele intime când te dai cu trotineta printre bările cu U235 de la Cernavodă. După ce mai crești puțin și reușești să treci de BAC, poate iei și o licență, ceva util, de exemplu traficant de uraniu. Aici ai o listă cu „cele 3” accidente pe care le aminteai. În afara ăstora, care sunt oficiale, mai sunt câteva sute neraportate de companii. Cum s-a descoperit și la japonezii de la TEPCO, care aveau înregistrate intern sute de avarii și incidente care au fost ascunse de comisia atomică și de public. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_power_accidents_by_country . Și încă ceva. Dacă o să fii vreodată în stare să faci un copil – asta dacă stai destul de departe de depozitele cu deșeuri nucleare – o să vezi că prioritățile din viață ți se schimbă radical și nu vei mai avea chef să sculți inepțiile tuturor limbricilor care își dau cu părerea pe internet.
Progres inseamna sacrificarea unei persoane pentru ca alti 10 sa o duca mai bine. Daca intrebi pe cineva care a locuit in insula Ada Kaleh, nu a fost multumit pentru ca a fost stramutat pentru constructia hidrocentralei. Daca intrebi pe cei care beneficiaza de electricitatea de la Portiele de Fier, acestia sunt de acord cu aceste ”pierderi”.
La fel si cu centralele nucleare. Se imbolnavesc ”cativa” pentru ca f. multi sa beneficieze de avantajele ei. Ia intreaba-i pe cei de la Fukushima sau Cernobal. Vrei sa fii tu acel 1% care plateste pretul sau vrei sa eviti?
Concret, problema care se pune este de ce sa impart eu dezavantajele ( a se citi bolile) pentru ca altii sa o duca mai bine? Cei care beneficiaza ar trebui sa suporte integral consecintele.
Cu alte cuvinte, sa faca acest depozit in mijlocul tarii lor, astfel incat sa nu ii afecteze decat pe ei in caz de accident.
Daca vecinul se joaca cu focul langa sira de paie, de ce sa nu iau in calcul posibilitatea ca se poate impiedica si sa faca un incendiu de toata frumusetea? E normal sa-l las cand stiu ca astfel poate sa ia foc si casa mea, daca el va fi neatent? Sa faca focul intr-o zona din curtea lui astfel incat, daca ii scapa de sub control, sa nu arda decat bunurile lui.
De ce sa stau cu ochii la gard tot timpul sa vad daca are grija ca focul sa nu-i scape de sub control? Parerile de rau tardive nu vor folosi la nimic.
Hai ba nu mai glumiti…….dau si ei o bere si le luam noi deseurile…..si asa am ajuns groapa de gunoi a Europei….si asa ne consudera tot occdentul ca santenm niste gunoaie…..si vorba noastra a oltenilor…..Mache asa o fi?…..tot ce se poate……Si pana la urma ai doare undeva pe bulgari de noi….
Lasand la o parte Rares aceasta eventualitate, este vorba de ce vom respira noi si cat de expusi vom fi la radioactivitate, asta este ceea ce trebuie sa intelegi si ti se tot explica in repetate randuri. Dezastrul de la Cernobil nu s-a produs doar atunci cand a explodat reactorul, ci si inainte prim emisiile care au fost si inca mai sunt. Daca vor sa isi faca depozit de deseuri radioactive sa se duca oriunde vor dar nu aici, undeva unde nu suntem atat de expusi. Si pentru ca tot nu intelegi progresul inseamna regresul nostru prin prisma sanatatii, inseamna copii bolnavi de cancer inca din momentul nasterii, ceea ce este un dezastru. Sunt tineri cu boli care se intalnesc foarte rar si la varste foarte inaintate, tea-i intrebat de ce? Din acest motiv ar trebui sa avem si noi un cuvant de spus pentru noi si pentru copii nostri.
Corect de acord! Mulțumesc doamnă pentru comentariul dumneavoastră pertinent, cât și pentru vizita pe blogul meu.
O zi bună.
1. Va recomand sa cititi articolul meu pe aceasta tema (linkul e undeva mai jos).
2. Radiatiile pe care le emit deseurile nucleare sunt infim de mici. Va expuneti de 1000 de ori mai mult atunci cand faceti o radiografie. Ele sunt periculoase daca se infiltreaza in sol si pana acum nu s-a intamplat pentru ca se ia orice masura posibila.
3. Faptul ca aveti un copil nu va da dreptul sa emiteti o parere automat vapabila.
Rares, pentru ca am un copil imi da dreptul sa emit cate pareri vreau, cand o sa ai si tu copii o sa intelegi. Deocamdata varsta te face mult prea pueril in ce priveste implicarea intr-un raspuns ca al tau.
Faptul ca sunt o persoana care muncesc si responsabil imi onorez obligatiile sociale, economice si politice imi da dreptul sa emit ce pareri vreau si sa trag la raspundere pe cine consider eu ca este cazul. Inca o data iti recomand sa intrebi si sa citesti ce inseamna radiatia in oricare cantitate.
PS: radiografiile se fac pentru a depista ceva. Ce vor bulgarii este pt profit. O diferenta de semantica, extrem de valoroasa, nu crezi?
Aoleu Rareș ai dat-o în bară rău de tot cu punctul numărul 3. Lasă-mă să-ți explic (poate așa înveți pe viitor să NU mai fi cum ești acum), ce ai făcut tu la punctul trei.
– Ai jignit o doamnă cu un copil
– Ai jignit toate mamele care au un copil
– Ai luat în derâdere capacitatea de a lua decizii ale tuturor mamelor
– Desconsideri toate mamele care fac orice pentru copilul lor
Te rog, ai grijă ce zici și cum zici. Am înțeles că-ți place să fi „hater-ul” de serviciu, dar citește de la alți hater-i care au vechime în blogosferă cum se face, argumentat, logic și cu bun simț. De obicei, când își expun punctul de vedere, ei sunt cei care aduc persoana atacată în punctul de a izbucni în nervi.
Tot ce faci acum, este doar să jignești, ceea ce sincer, este foarte low și la cât de inteligent de știu (cel puțin asta, încă, îmi este impresia) poți mult mai mult decât jigniri.
Așa că, „rebelule”, întreabă-ți părinții tăi dacă ei ar fi de acord cu un deșeu nuclear lângă Craiova. Mai mult, cere să argumenteze răspunsul lor. Și apoi, vino și comentează aici.
Dacă ai un copil, automat ești părinte și implicit ești responsabil nu doar de viața ta, ci și de viața copilului tău. Astfel, ești în stare să faci orice pentru siguranța și viitorul acestuia!
Eu înțeleg ce vrei să spui cu „automat valabil”, însă exprimarea ta lasă de dorit. În locul acestei propoziții, puteai spune „știu că sunteți un părinte și automat vă gândiți la viitorul copilului dumneavoastră, însă luați în considerare că în istoria lumii, s-au întâmplat foarte multe lucruri rele din cauza excesului de protejare a acestora de către părinți”. Altfel ar fi sunat, nu-i așa doamna Olga?
Și apropo de asta, diferența de vârstă și implicit diferența de mentalitate și experiență de viață. Să nu sărim la gâtul unui copil pentru cuvintele spuse în necunoștință de cauză (sau lipsa unui vocabular adecvat comunicării formale). Să înțelegem totuși că și noi am fost în acel punct.
Vă mulțumesc.
Cu stimă,
Damian.
Damian, mi-am studiat raspunsul inainte sa-l postez. Sunt elev la stiinte sociale si materia mea de anul asta e logica. Crede-ma ca am facut la logica propozitii ca astea de mi-au iesit pe nas si stiu sa-i fac analogia.
Ar fi putut fi luata ca o jignire daca nu foloseam cuvantul „automat”. Zic asta deoarece foarte multe mamici din ziua de azi au impresia ca din momentul ce au facut un copil devin atotstiuatoare in absolut orice domeniu si pot emite in mod AUTOMAT o opinie valabila (adica corecta din punct de vedere logic). Deci nu, nu este nici o jignire.
Da, in familia mea s-a deschis de mai multe ori subiectul centralei de la Koslodui. Una dintre rudele mele e fondatoarea acestei initiative si mama e de acord cu ideile emise de ea. Pe de alta parte tata are un master in tehnologii nucleare si a luat parte la construirea reactorului 1 cernavoda. Cred ca-tidai seama care e punctul lui de vedere?
Totusi vad ca ne indepartam de la subiect. Daca vrei sa vorbim mai mult ma poti suna oricand (am numarul la rubrica contact pe blog) si vorbim cat vrei.
Revenind la subiect, uită-te un pic la poza asta și spune-mi ce crezi despre ea?
sursa: Daniel Botea
O sa ignor comentariul privind pregatirea fiecaruia, nivelul de inteligenta si statutul de mamica sau nu, considerand ca a interveni in polemici si semantica este o activitate nu tocmai productiva.
Revenind la subiect consider ca fiecare alegem ce este bine si ce nu este bine pentru noi, precum si cum ne implicam pentru a inclina balanta spre pozitiv, nu spre negativ.
Care e faza cu poza aia cu kozlodui care nu se afla in centru cercului. De ce e mai multa zona incercuita in Romania , bate vantul din directia sud-nord si deaia ne afecteaza mai mult pe noi .:))
Daca exista riscul ca peste viitorul tau copil sa dea o masina atunci cand trece strada, atunci inseamna ca trebuie sa interzicem sa mai circule masinile (cam asta e rationamentul tau)?
Da, pe de-o parte sunt de acord cu tine pentru ca e ca si cum ai sta cu bomba in casa, dar gandeste-te ca reactoarele alea sunt facute sa reziste unor situatii limita. Ce s-a intamplat in 2011 in Japonia a depasit cu mult limita si totusi a fost afectat doar un reactor vechi de 50 de ani dintr-un total de 56.
La Cernobal a fost o cu totul alta situatie si de atunci normele de siguranta s-au inasprit cu mult. Nu stiu de unde ai scos numarul acela imens de 99 de accidente, dar cert e ca e cu mult exagerat. World nuclear association spune de doar 3 accidente (accidente soldate cu evacuari de persoane). Am mai citit un studiu green peace care ridica numarul la vreo 800, dar acela includea toate accidentele minore. Daca e s-o luam asa si la Cernavoda s-a crapat o conducta in decembrie 2014. Reactorul 1 a fost inchis timp de o saptamana si dupa lucrurile au revenit la normal.
Interesant e ca nimeni din zona nu zice nici macar pas cand vine vorba de reactoarele 3 si 4 de la cernavoda (ba din potriva, ne pare chiar bine). Cand insa suntem direct vizati ne dispare brusc zambetul de pe fata pentru ca olteni.
Sa zicem insa ca reactorul ala nu se va construi. Omenirea are nevoie de din ce in ce mai multa energie electrica. De unde o produci? Termocentralele polueaza si in plus combustibilii fosili nu mai tin mult.
Nu mi-ai înțeles raționamentul Rareș. Dacă îmi pot educa copilul meu să se uite în stânga și în dreapta când traversează strada, atunci pot spune că eu personal am un control în ceea ce privește siguranța copilului meu.
Ceea ce nu pot spune că eu direct am un control asupra siguranței copilului meu în ceea ce privește construcția de la Bulgari.
M-ai întrebat de unde am putea scoate energie dacă termocentrala poluează și combustibili fosili nu mai țin mult.
Un mic research spune deja un proiect în care 15 țări sunt deja implicate iar companii energetice au semnat deja un acord. Citește aici: http://cleantechnica.com/2011/12/14/solar-energy-from-the-sahara-desert-could-power-the-world-but-will-it/
După ce ai citit, revin la tine cu o întrebare. De ce ești atât de dornic să fi Gigi Contra? Interesează-te înainte de a arunca cu cuvinte scrise și jigniri la adresa oamenilor mai maturi ca tine, mai în vârstă și cu siguranță, mai cu multă experiență de viață. Nu mai jigni făcând oamenii proști doar pentru că realizează faptul că nu pot deține un control asupra unei construcții ce poate avea consecințe grave pentru viitorul lor și al copiilor.
Ceea ce ai zis de Cernavodă, corect, nu mă afectează direct pe mine, dar pentru că locuiesc aici și pot să am un cuvânt de spus, o fac. Acolo construcția deja există, mai are sens să zic că nu-mi convine dacă aș fi stat acolo? Nu…. Aici situația e total diferită!
Fix aici voiam sa te si aduc (deci da, nu am precizat intentionat de energia solara si eoliana) ca sa-ti arat ca te inseli amarnic si asta pentru ca nu cunosti cum functioneaza sistemul energetic la nivelul actual.
Panourile forovoltice si turbinele eoliene suna foarte bine in teorie, dar pe de-o parte sunt scumpe (rezulta energie electrica mai scumpa) iar pe de alta parte nu produc constant. Poate ca nu pare cine stie ce dar la nivel de retea electrica nationala/internatioala asta se traduce prin socuri, socuri pe care sistemul actual (cladit in mai bine de 100 de ani nu le poate suporta).
Toate mini campurile alea de panouri solare care au aparut acum prin dolj ca ciupercile dupa ploaie sunt sustinute in perioadele in care nu dau randament tot de termocentrale.
Ok am citit că nu-ți place să fi contrazis, dar din nou, Rareș nu gândești cum trebuie și ești limitat în perspectivă.
Hai să o luăm logic (slavă Domnului că am răbdare să explic, nu de alta, dar am făcut și Psihologia și Pedagogia) asta pentru a putea să-ți demonstrezi cât de mult te înșeli.
În deșert condițiile climatice sunt constante în proporție de 99%. În momentul de față, tehnologia este scumpă, corect, dar hai să ne uităm în trecut (căci de aia îl avem, să învățăm din el). Din domeniul informaticii, îți aduci aminte când 4 MB HDD-ul costa 1000$? Nu? Evident că nu ai cum, nu erai născut atunci 🙂 . Acum avem 4 TB de harddisk extern la prețuri sub 200$. Piața evoluează, necesitatea este cea care împinge tehnologia în sus, iar prețurile în jos.
Pentru a avea un profit, ai nevoie de piață. Pentru a avea piață ai nevoie de o politică a prețurilor mai mică. Înțelegi mecanismul ăsta economic? Stai liniștit, mai ai până să-nveți, ori singur, ori la școală.
Din nou, observ că mă lovesc de perspectiva prezentului la tine și atenția pe care o acorzi (obsedant). Nu-ți zic trăiește în vise sau visează cu ochii deschiși la viitor, îți zic doar să ai înțelegere și deschidere de a aloca câteva gânduri și la cum va fi. Știi, fără vise până la urmă, nu am avea evoluție și tehnologie (citește Jules Verne și observă câte lucruri sunt reale acum).
Rareș și dacă vrei să o luăm pe anticipație că „aici vroiam să te aduc”, dragul meu te înșeli amarnic. Dacă nu mă gândeam înainte să-ți răspund, că ai putea reacționa așa (până la urmă ești un copil inteligent, dar mai ai de învățat), nu eram pregătit cu un astfel de răspuns.
Ciao!
anul trecut si anul asta (am gresitmai sus am pus anul trecut si annul trecut)
Au fost si discutii anul trecut si anul trecut si nanul asta, s-au strans si semnaturi pentru impiedicarea extinderii centralei http://acpvcraiova.blogspot.ro/, aici e atasat si un tabel daca vrei sa strangi semnaturi
„in eventualitatea unui dezastru” … IN EVENTUALITATEA
Stii cate accidente nucleare au fost pana acum? 3
Stii cate reactoare nucleare sunt in lume? vreo 500 (cu 15.000 de ani cumulati de functionare)
Chestia asta e doar o sfortare intelectuala a mediocritatii care incearca sa se simta utila.
Am scris si eu asta cu o saptamana in urma:
În primul rând, ești prost informat. Au fost până în acest moment 99 de accidente, 57 de la Cernobyl.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_and_radiation_accidents_and_incidents
Ultimul astfel de accident s-a produs la Fukushima provocând evacuarea a 160 000 de oameni, iar pământul contaminat nu mai poate fi folosit pentru următoarele secole.
Acum, dacă tu dorești să fi un Gigeluș Contra pensionarilor așa cum zici în articolul tău (făcându-ne pe toți proști), nu ai decât. Îți vei da seama de inconștiența ta adolescentină de acum, în momentul în care vei fi și tu părinte și nu te vei mai gândi la tine, ci la siguranța copilului tău.
Rareș, încearcă să privești în viitor și imaginează-ți că ai un copil care în 5 – 10 ani va muri din cauza contaminării radioactive. Ți-ar plăcea să știi că orice ai face, copilul tău tot va muri? (așa cum stipulezi tot în articolul tău?)
Lasă gândirea asta copilărească, egoistă și gândește-te un pic și la viitor.
Te salut!