Aceasta este o întrebare foarte bună, pentru că uneori părinții, prietenii au probleme în a înțelege o persoană introvertită. Am citit recent un articol extraordinar de bun despre acest subiect, pe care vi-l recomand cu căldură.

Îmi aduc aminte că a fost o perioadă, acum ceva timp, unde mulți erau emo, îmi aduc aminte că și Cosmote a avut o reclamă pe subiectul acesta noi de ce nu vorbim cu ei niciodată? sunt din altă rețea. Cred că era prin 2008 sau nu mai țin minte cu exactitate.

Astăzi nu știu câți oameni mai folosesc termenul de emo. Cred că lumea a înțeles oarecum ce înseamnă introvertit și ce înseamnă emo.

Ce înseamnă introvertit?

A fi introvertit nu înseamnă, neapărat, că aceea persoană este închisă în el, ori că nu vorbește cu nimeni. De aici apar și problemele de neînțelegeri. Definiția introvertitului este următoarea: persoana care este concentrat sau obsedat pe trăirile interioare”. Sunt persoanele care pun preț pe ceea ce se întâmplă în interior, decât în jurul lor.

Persoană introvertită
Persoană introvertită

Nu pot spune cu siguranță că am fost un introvertit, doar că eram mai timid și mai rușinat. Îmi aduc aminte de o fază din școala generală, când conduceam o colegă de clasă acasă, cărându-i ghiozdanul. Îmi plăcea de ea, dar nu am avut niciodată tăria și forța de a-i spune asta în față. Visam foarte mult momentul când mă duceam să-i recunosc că o plac. Dar de fiecare dată inima îmi bătea mai tare și mai tare și mă rușinam numai când mă gândeam la asta. Și am vrut de multe ori să-i zic asta, mai ales când ajungeam în fața porții ei, dar mereu mă gândeam de cum o să reacționeze și ce o să zică. Eram mereu îngrijorat de ceea ce lumea va zice despre asta. Mi-a lipsit curajul, intenția o aveam, cu siguranță, însă toate gândurile mele interioare și faptul că îmi făceam un film cu tot ceea ce putea să iasă mai rău, mă oprea de fiecare dată din a acționa.

Introvertit nu înseamnă un emo, doar o persoană care nu este atât de deschisă în domeniile personale față de alte persoane. Cercul de încredere este foarte restrâns și cu greu se intră în acest cerc al lor. Trebuie să ai foarte multă răbdare și mai presus de asta, înțelegere.

Dincolo de ziduri, vei descoperi o persoană minunată

Până la urmă se ajunge la cât de mult îți dorești să cunoști o persoană și mai mult de atât cât de mult poți aprecia și accepta pe cineva așa cum este. Cred că acesta este secretul și poate să inspiri încredere și înțelegere. Iar în lumea de azi, cu greu mai poți găsi astfel de persoane. Dacă stai să te gândești un pic, fiecare persoană are câteva lucruri pe care le ține adânc ascunse în sufletul lor.

Dincolo de ziduri
Dincolo de ziduri

Atâta timp cât nu ești un miner agasant care caută în mod continuu să dezgroape secrete, ai toate șansele să intri în timp în acel cerc de încredere. Și apoi persoana respectivă va putea să-ți spună ce are pe suflet și chiar să îl poți ajuta. Pentru că o persoană introvertită are nevoie de sprijin și de oameni pozitivi, veseli, care o pot ridica în momente grele.

Și până la urmă îți garantez că vei avea unul dintre cei mai buni prieteni pe viață în jurul tău, care te va ajuta oricând vei avea nevoie! Și tocmai asta poate fi elementul care îl/o poate schimba. Pas cu pas, vei vedea cum aceea persoană nu va mai fi timidă și va avea încredere în propriile forțe.

La mine, schimbarea nu a venit din cauza unei persoane care mi-a acordat încredere. Ci a faptului că am înțeles că nu pot continua asta. Pentru că aveam (și încă am) foarte multe vise de împlinit și fiind timid nu voi ajunge nicăieri. A fost catalizatorul meu care pe parcursul a câțiva ani, m-a determinat să mă schimb și să încerc. În lucruri mici.

Am discutat cu un prieten despre faptul că nu pot aloca mai mult de 2 ore unei probleme. Am eu o mentalitate a mea, cu cât stau focusat pe o problemă, cu atât nu-i găsesc soluția și permit stresului să-și pună amprenta pe organismul meu. Și odată cu stresul, apare și frustrarea faptului că nu am timp suficient să rezolv problema. Sunt conștient de cât de periculos poate fi să rămân doar la o singură problemă. În schimb, am încredere și nu știu cum să o numesc, că totul va fi bine. Nu, nu am citit cartea Secretul care printre altele spune să-ți imaginezi mental un viitor mai bun sau că deja ai obținut ceea ce îți dorești.

Cred că sunt mai mult conștient de faptul că nu voi rezolva absolut nimic dacă mă voi îngrijora ori dacă mă voi stresa să găsesc eu soluția. Rezolvarea vine de la sine, atâta timp cât îți permiți să ai răbdare.

Știi cum e să fi introvertit/ă?

Și dacă știi cum e, ce greutăți ai întâmpinat în viață? Ai reușit să-ți găsești acele persoane demne de cercul tău de încredere? Cunoști pe cineva introvertit? Cât de greu a fost să deveniți prieteni, dincolo de bariera de amiciție?

2 Thoughts to “Un introvertit poate să se schimbe?”

 1. Da, am fost mult timp o persoana introvertita. Cred ca sunt inca, mai am momente in care ies in fata si am curaj sa fac diverse lucruri. Il gasesc in mine, in ceilalti, pe care nu vreau sa-i dezamagesc si am constatat ca inveti mult facand greseli.

  Am avut norocul, nu stiu prin ce minune, sa intalnesc oameni minunati pe care sa-i pot numi prieteni. Sigur, ca va numar pe degete, pentru ca te includ si pe tine aici :)) dar pentru mine sunteti toata lumea mea si lumea toata e in voi!

  Da, cunosc si am cunoscut persoane introvertite. Asa mi-am cunoscut colega de banca din liceu 😀 Care statea singura intr-un loc si nu vorbea cu nimeni. Dar a vorbit cu mine si m-am simtit speciala si mi-a placut sa stau de vorba cu ea. Asa ca ne-am „adoptat” intr-un fel una pe cealalta? 😛 Nu este foarte greu sa incepi o prietenie, partea cea mai grea este sa o pastrezi. Si am gresit mult pe parcurs, dar inca odata, am avut noroc sa dau peste persoane intelegatoare, care au reusit sa vada dincolo de greselile comise.

  E o chestie funny pe pinterest, cum isi fac introvertitii prieteni? Nicicum. Ii gaseste un extrovertit si ii adopta. :))
  La gluma, desigur. In viata reala, lucrurile sunt mai complicate.
  Foarte frumos articol, foarte bune sfaturile!
  Te pup!

  1. Dacă extrovertitul adoptă introvertiții, o face pentru că are prea multă dragoste de oferit 😀
   Cel mai frumos este să știi că ai prieteni atât de buni încât se pot număra pe o singură mână. Pentru că te poți baza pe ei!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.