Copii din ziua de azi și ecranele moderne
Am văzut recent un filmuleț despre nașterea unui copil, iar după marele eveniment, ia smartphone-ul și începe să-și facă selfie-uri și multe alte minunății. Cred, că persoana care a scris scenariul și s-a gândit la asta, nu a făcut decât să deschidă ochii și să se uite-n jur.
Adevărul este că azi, copii încă de la o vârstă foarte fragedă sunt atrași de device-urile moderne, laptop, tabletă, telefon. Lucruri pe care noi nu le aveam în trecut. Și da, sunt unul dintre persoanele care spuneam la început că noi am fost binecuvântați pentru că nu am avut aceste device-uri și astfel am putut să ne dezvoltăm imaginația.
INTRODUCERE
Azi dacă vrei să-mi afli opinia, de data asta nu aș mai spune la fel. De data asta aș spune că observ o evoluție pe generații. Dacă noi, generația 80 – 90 nu am avut iPhone, Android, Windows etc, ci a trebuit să ne imaginăm povești, jucării, ne-am jucat afară, de-a-v-ați-ascunselea, țară țară vrem ostași, băteam mingea de dimineața până seara sau făceam bob-ul în fiecare seară a iernii, azi copii noștri sunt cu ochii în ecrane. Fie ele televizoare, calculatoare, laptop-uri, tablete sau smartphone-uri.
Și chiar dacă primul nostru impuls este de a le interzice acestora de a mai sta cu ochii pironiți, aș dori să vă prezint un alt unghi de a vedea lucrurile.
Și pentru a prezenta unghiul meu de vedere, aș dori să fac o introducere științifică despre creierul uman și în principiu creierul copiilor. Nu până de mult, cercetătorii credeau despre creierul uman că îi sunt necesar aproximativ 18 luni pentru a se dezvolta. Dar cum tehnologia avansează, rezultatele sunt actualizate, iar descoperirile sunt de asemenea actualizate. În interiorul creierului, aproape de vârsta de 9 ani se declanșează o alarmă în hipotalamus ce permite astfel declanșarea unor hormoni ce se pot traduce prin creșterea părului pe corp la băieți și dezvoltarea sânilor la fete. Mai mult decât atât, așa cum eu, am un alt răspuns la vârsta de aproape 30 de ani, diferit față de cel pe care l-am avut la 18 ani, în partea frontală a creierului există o explozie a conexiunilor neuronale. Dar la început, viteza cu care aceste conexiuni se realizează, este foarte mică, față de cea a unui adult.
Partea frontală este cea care se ocupă de asimilarea informației, de controlul asupra emoțiilor, deciziile pe care le luăm, totul se datorează acestor conexiuni inter-celule, neuronale.
BENEFICII ALE JOCURILOR PE CALCULATOR
Explozia de hormoni plus rata scăzută de a crea conexiuni neuronale ale creierului la copii, duc la ceea ce toată lumea știe ca pubertate. Și acum, vă întreb, de ce un copil este atras de un ecran? De ce un copil rămâne pironit în fața unui monitor? Aș putea să presupun că este modul în care creierul poate să se folosească de aceste tehnologicii de a asimila informații, de a învăța și de a crea conexiuni neuronale mai rapide.
Astfel conform unui studiu, efectul jocurilor pe calculator asupra copiilor este unul benefic. Balanța înclină mai mult spre efecte pozitive față de cele negative. Cred, de fapt, că efectele negative apar atunci când se stă mult, prea mult timp în fața acestor monitoare. Consider că secretul unei bune dezvoltări constă într-un echilibru bun între toate activitățile, mișcare, dietă, jocuri pe calculator.
Shootere-le sau FPS (First Person Shooter) dezvoltă abilitățile de atenție rapidă asupra mediului înconjurător. În principiu atenția la detaliu și atenția distributivă. Jocurile RTS (Real Time Strategy) dezvoltă gândirea logică, sentimentul de anticipare, gândirea strategică, metodică. Însă unele jocuri pot fi prea mature (nu degeaba toții copii vă vor spune în perioada Crăciunului „vreau Grand Theft Auto V!!!!!” în maniera asta 😀 ), de aceea unii copii, după ce vor fi văzut la părinți că intră pe Google și caută ceva, vor putea să caute singuri jocurile pe care le vor.
Unele fetițe vor dori jocuri cu păpuși, pentru că spre acest domeniu, și asta o spun tot ca părerea mea personală, creierul înclină să afle, să se dezvolte. În subconștientul ei, s-ar putea traduce ca dorința copilului de a afla informații despre trupul ei, despre modă, despre cum să se îmbrace, despre simțul valorii al imaginii ei exterioare, despre ce înseamnă a fi frumos și multe altele.
Poate că mulți băieți vor căuta jocuri de acțiune sau Ben 10, de ce? Pentru că 1. observă la ecranul mare, televizor că există un copil apropriat de el ce poate să facă lucruri și 2. pentru că, din nou părerea mea personală, în acest fel creierul vrea să afle informații despre dezvoltarea fizică, despre sentimentul de a fi erou, de a face bine sau rău.
REZULTATE PE TERMEN MEDIU ȘI LUNG AL JOCURILOR PE CALCULATOR
Acum, când stau să mă uit în trecut, îmi aduc aminte de un joc pe care l-am jucat. Chiar a avut o influență asupra dezvoltării minții mele, a sentimentului de bine și rău. Jocul se numește Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords, iar în el aveam posibilitatea de a alege ce să fac, bine sau rău. Am putut altfel să experimente într-un mediu simulator, efectele deciziilor mele. Cred că toți, când eram mici, am gândit cel puțin odată ce s-ar întâmpla dacă am face rău sau bine, însă nu am avut ocazia, până la apariția jocurilor mai evoluate grafic, să testăm și să aflăm rezultatul. Astăzi, din fericire, creierul (care este o mașinărie avidă de informații noi) poate afla și poate să deducă singur rezultatele și astfel să influențeze dezvoltarea pe termen mediu și lung al copilului.
Gândiți-vă că există copii care la vârsta lor sunt în stare să rezolve probleme pe care noi nu am fost în stare la vârsta lor. Îi numim deștepți sau inteligenți, însă eu personal, aș numi asta ca efectul ecranelor în viața copiilor. Pentru că tocmai aceste ecrane, facilitează crearea de conexiuni noi, mai rapide decât am fost noi capabili atunci în perioada aceea, de a asimila informația mai repede și de a înțelege natura acestora. Deci înclin astăzi, spre aceste ecrane, dar cu măsură.
Reiau astfel opinia mea, că ce este prea mult strică și că totul trebuie să fie pus într-un echilibru. Atâta timp joacă și mișcare fizică, dietă controlată benefică pentru creier și trup plus jocuri pe calculator. De acord că trebuie să filtrăm conținutul care apare pe ecran, însă nu ar trebui să restricționăm accesul la ele definitiv. Toate merg spre o dezvoltare sănătoasă, dacă toate sunt în echilibru. Așa cum deunăzi am aflat care este combustibilul pentru creier și anume glucoza.
CONCLUZIE
Ecranele moderne sunt benefice pentru copii noștri. Sunt un tobogan, o cale rapidă de asimilare a informațiilor. Însă totul trebuie să fie făcut controlat, echilibrat. Dacă ei stau doar cu ochii în aceste ecrane, vor avea de suferit pentru că asimilarea acestor informații și crearea de conexiuni neuronale necesită energie și așa cum am descoperit, creierul consumă mult. Fără să fie susținut, produce pagube asupra altor organe și în principal ochii, deoarece ai vor fi suprasolicitați.
Nu uitați vremurile în care trăim, situația mediului înconjurător. Tehnologia nu este rea, devine rea atunci când este folosită abuziv și atunci este nocivă. Dar ea este acolo pentru un scop, iar noi, ca și ființe umane, ca și celule microscopice tot ceea ce facem, este să descoperim, să creem și să lăsăm în urma noastră, generațiilor următoare un punct de plecare sper dezvoltare. Atunci când vă enervați că ai voștri copii stau pironiți în vreun ecran, s-ar putea ca în subconștientul creierului să asimileze și să dezvolte noi conexiuni neuronale și astfel pe viitor să devină un mic geniu.
Cu respecte…
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-6270-674dc10680a5d' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=6270&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-6270-674dc10680a5d&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-6270-674dc10680a5d' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>