Izvor de Culoare 10 octombrie 2014
Izvor de Culoare 10 octombrie 2014
Izvor de Culoare 10 octombrie 2014

Vă redau integral comunicatul de presă aferent acestui eveniment, care după părerea mea este unul de bun augur. Este timpul să readucem în atenția publicului craiovean că avem cu să ne mândrim, avem atâția oameni importanți în istoria lumii ce au adus un plus valoare și care, fără aportul lor lumea probabil ar fi rămas în urmă, încă.

De altfel, mă bucură să observ că există un alt Irimescu, care servește orașul, implicându-se în proiecte pentru promovarea orașului. Felicitări Lucian, ține-o tot așa.

În data de 10 octombrie 2014, începând cu orele 17:00 vă așteptăm în Piața ”Mihai Viteazul” pentru a lua parte împreună la redescoperirea istoriei românești, redescoperirea unui mare inventator a cărei invenție este atât de folosită în zilele noastre. Stiloul, pentru că despre el este vorba, reprezintă ideea proiectului ”Izvor de culoare”, care s-a născut din dorința de a face cunoscută publicului larg originea și paternitatea acestui obiect atât de folosit de noi toți. Petrache Poenaru, inventatorul acestui instrument întâlnit deseori pe băncile elevilor, are legături puternice cu zona Olteniei, fiind născut în județul Vâlcea. Este cunoscut ca pedagog, inventator, inginer și matematician, pe lângă toate astea, el fiind fondatorul Colegiului Național Carol I”, lucru ce îl leagă și de orașul Craiova, în special.

Proiectul ”Izvor de culoare – Petrache Poenaru” constă în amplasarea în Piața ”Mihai Viteazul” a unui stilou cu dimensiunea de 6 metri înălțime și 80 centimetri grosime. Totodată, organizatorii pun la dispoziția publicului o pânză de 200 mp, pe care va fi scris textul ”Craiova are culoare”. Fiecare participant la activitate va fi invitat să picteze pe pânză, folosind culoarea din stilou. Toate mesajele sau desenele de pe pânză o sa pornească de la următoarele două idei: ”Dăruiește un gând Craiovei” sau ”Lasă urme de culoare”.

Acțiunea a pornit din inițiativa celor de la Casa de Cultură ”Traian Demetrescu”, dorind ca acest eveniment cultural să reprezinte o modalitate de integrare a istoriei locale în contextul actual al culturii europene. Astfel, se dorește ca prin intermediul unui obiect devenit simbol universal, stiloul, să se realizeze o corespondență între tradiție și contemporaneitate. De asemenea, se dorește crearea unei punți de legătură între diverse culturi și civilizații.

Persoanele implicate în realizarea acestui proiect fac parte din rândul artiștilor locali și reprezentanții Casei de Cultură ”Traian Demetrescu” care au gândit acest proiect în cel mai mic detaliu, ei fiind implicați pe diferite domenii după cum urmează:

  • Curator – Lucian Irimescu (artist vizual)
  • Manager proiect – Roberta Ionescu (artist vizual)
  • Gândire logistică – Luiza Titu (referent Casa de Cultură ”Traian Demetrescu”)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.