Siguranţa calculatorului nostru
Chiar dacă în 11 februarie a fost „Ziua siguranţei pe internet„, astăzi, eu Petre Dalea, în acest guest post, voi scrie doar despre siguranţa calculatorului nostru personal. Dacă vă pasionează şi domeniul FOTO, puteţi găsi câteva articole interesante despre acest subiect, la mine pe blog.
Siguranţa calculatorului nostru
Siguranţa noastră personală, socială şi economică depinde, azi, enorm de informaţiile pe care le distribuim în mediul virtual. În consecinţă, devine crucial să cunoaştem cât mai multe despre modul în care ne putem proteja de infractorii cibernetici. Gama pericolelor din mediul virtual e foarte diversă. E suficient să amintim de invizibilii viruşi informatici, de hackerii începători, dornici de afirmare, sau de crackerii dedicaţi furtului de date şi bani şi avem deja câteva motive să ne perfecţionăm în domeniul securităţii IT. Cei care creează viruşii devin cu fiecare zi tot mai inventivi, aşa că o inofensivă downloadare neinspirată ne poate transforma calculatorul într-un adevărat „cuib de viespi”!
Regula de aur pentru siguranţa calculatorului nostru şi apărarea contra „dăunătorilor” virtuali este antivirusul. Dacă nu v-aţi instalat unul, înseamnă că o căutaţi cu lumânarea! Există destule produse performante, care pot fi descărcate gratuit. Variantele oferite de AVG şi Avast, de exemplu, sunt la îndemâna oricui şi sunt periodic îmbunătăţite cu noi nume de viruşi depistaţi. În plus, nu uitaţi să programaţi o verificare a calculatorului cel puţin o dată la câteva zile.
Foarte important pentru siguranţă este şi antispyware-ul. Spyware-ul este o ameninţare continuă pentru calculatoarele din toată lumea, deşi nu la fel de înspăimântătoare ca viruşii. Foarte important e ca fiecare problemă ce ţine de securitate să aibă şi propriul program „anti”. De obicei, programele care promit protecţie împotriva a orice sunt de slabă calitate.
Ideal ar fi ca toată lumea să posede programe cu licenţă pe calculator, pentru a putea mereu face un update. Asta pentru că există foarte multe programe ce pândesc şi astfel de „slăbiciuni”. Aşadar, asiguraţi-vă că sistemul de operare este setat să-şi facă update-ul în mod automat, la fel ca şi antivirusul.
Aveti grijă de unde vă downloadaţi programele! O regulă simplă spune că dacă din numele programului nu-ţi poţi da seama ce face acesta, mai bine evită-l. De asemenea, nu instalaţi nimic ce n-aţi intenţionat de la bun început (Multe pagini de internet ne asaltează cu oferte care mai de care mai tentante: pentru un toolbar mai colorat, pentru viteză, jocuri ş.a.m.d.). Aveţi grijă la aceste capcane, pentru că, de cele mai multe ori, ascund spyware. Ideal ar fi să vă rezumaţi la downloadări de programe de pe site-uri sigure.
Ştergeţi orice email provenit de la persoane necunoscute! Dacă aveţi cel mai mic dubiu legat de provenienţa mesajului, cel mai bine e să-l ştergeţi. Şi nu deschideţi/downloadaţi ataşamentele decât dacă sunteţi siguri de veridicitatea expeditorului. În plus, fiţi foarte atenţi la mailurile primite de la bănci, operatori de telefonie etc., care vă cer verificarea şi confirmarea datelor de identitate. Nicio instituţie serioasă nu face astfel de verificări prin internet.
Atenţie la periferice! Cel mai rapid mod de a prinde un virus este prin stick-urile USB primite de la prieteni. Foarte mulţi viruşi se pun pe treabă în mod automat, imediat ce ai conectat stick-ul la calculator. Şi nici măcar nu e nevoie să deschizi sau să descarci vreun fişier ca să fii infectat.
Firewall-ul trebuie să fie mereu instalat şi pornit. Acesta împiedică hackerii să preia controlul calculatorului tău şi limitează numărul porturilor deschise publicului.
Securizează-ţi reţeaua Wi-Fi. Majoritatea routerelor sunt setate pe „securitate zero” atunci cand sunt instalate. Nu-ţi fie lene să stabileşti un nivel minim de securitate, printr-o parolă. Altfel, oricine poate să-ţi acceseze reţeaua de acasă şi să-şi facă de cap.
Protejarea datelor cu sisteme de backup. Aceste sisteme sunt foarte utile atunci când vorbim de acte importante pentru serviciu sau fişiere personale. Aceste documente se pot pierde într-o clipă dacă sistemul îţi este atacat de un virus sau clachează pur şi simplu, aşa că e mai bine să le faci o copie.
O parolă puternică. De asta are nevoie oricine, indiferent de programul pe care-l foloseşte sau de site-ul la care se abonează. Foarte bine ar fi să ai şi o parolă bună de intrare în sistemul de operare de pe calculator. Bună înseamnă că trebuie să conţină şi cifre, şi litere mari şi mici, şi diverse simboluri. Aşa poţi face mult mai grea viaţa unui hacker prea curios. În plus, ai grijă să nu foloseşti aceeaşi parolă pe toate site-urile sau la toate mailurile.
Pentru linistea şi siguranţa ta şi a calculatorului – nu spune parola nimănui !
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-5208-675dd235ef5e9' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=5208&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-5208-675dd235ef5e9&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-5208-675dd235ef5e9' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>