Despre inteligență emoțională
V-am zis prin posturile anterioare, că particip la un curs, finanțat de UE, intitulat „Fii managerul propriei tale afaceri„. Asta nu este important, ce este totuși important, pe lângă faptul că învăț o groază de lucruri noi și faine, este posibilitatea de a-mi actualiza cunoștințele vis-a-vis de un anumit subiect.
Ieri la cursul de „Managementul personal” am aflat cum poți aplana conflictele, cum poți combate ori/sau să manageriezi stresul. Ultima parte a fost interesantă pentru mine, dar ce mi-a captat atenția cel mai mult a fost aplanarea conflictelor. Evident că, dacă vorbim din punct de vedere al unui manager, trebuie să ai un anumit stil de conducere, iar din câte am aflat, dacă stilul tău este unul autoritar, atunci conflictele nu există, pentru că așa ordoni tu. Dar eu cred, și asta corelat cu ce am discutat la curs, că există un mod de a combate conflictele între oameni, iar aici mă refer la angajați. Apelând la inteligența emoțională.
În cazul în care nu știați, EQ este larg discutat și dezbătut peste ocean. De ce? Pentru că tinde să devină o parte mai importantă în viața oricui. Dar hai să vă zic ce înseamna EQ. Inteligența emoțională presupune anumite atribute, cum ar fi stăpânire de sine, motivație, empatie, gândire liberă, tact si diplomație. Așadar, inteligenţa emoţională este capacitatea personală de identificare şi gestionare eficientă a propriilor emoţii în raport cu scopurile personale (carieră, familie, educaţie etc). După cum observăm, a avea un EQ ridicat, implică faptul că ești capabil de a-ți putea înțelege mai bine propriile emoții, gestiona eficient propriile emoții ca apoi să poți avea o înțelegere mai bună a celor din jur, având după aceea relații mai bune pentru binele tuturor.
Mulți probabil se vor întreba, „bine, bine, dar cu inteligența IQ ce facem cu ea?„. Vă voi răspunde, că, în timp s-a descoperit următorul lucru. „Cu cât un sentiment devine mai intens, cu atât mintea devine mai dominant emoțională – și deci mai ineficientă rațional” ( D. Goleman ). Ceea ce încerc să spun este că degeaba ești inteligent, cu un IQ ridicat, dacă nu știi cum să-ți folosești inteligența ( diferența dintre inteligent și deștept o știți? ). De aceea probabil vedem foarte mulți oameni inteligenți, însă cu un grad de inteligență emoțională slab, un bun exemplu ar fi Steve Wozniak.
La ce te poate ajuta inteligența emoțională? Creșterea productivității, aplanarea conflictelor prin înțelegerea celor din jur, descoperind emoțiile lor și gestionându-le într-un mod corect. Empatia, de asemenea este pentru mine un factor important în creșterea personală pe scara socială, ca să-i dau un nume. A fi capabil să înțelegi durerea cuiva, cu adevărat, relaționându-te emoțional cu el, este ceva important. Pentru că nu multă lume mai este înțelegătoare cu cei din jurul lor. De cât să izbucnești un scandal, o ceartă ce va duce, inevitabil la degradarea relațiilor, de ce să nu îți stăpânești emoțiile și să ți le redirecționezi spre altceva, nu altcineva! Iar acel altceva, poate fi un proiect, un scop.
Pentru băieți un exemplu mai simplu ar fi următorul, pentru a putea surprinde fetele. Și asta o dau ca un exemplu personal, deci testat de mine. Să zicem, că vrei să-i faci unei fete un cadou. Te gândești la un parfum, însă nu te pricepi la parfumuri femeiești. Un sfat ar fi următorul pe care vi-l pot da. Du-te la magazin, ia câte o monstră din fiecare parfum disponibil și atunci când miroși, închide ochii și dacă îți apare imaginea fetei respective, atunci clar îi va plăcea. De ce? Pentru că parfumul ni-l alegem, valabil fie la bărbați, fie la femei, pe baza personalității noastre și a caracterului. Pot greșii evident, dar ne alegem parfumul pe baza a ceea ce noi credem despre noi sau vrem să credem.
Sunt multe exemple pe care le pot da. Dar pentru a nu vă plictisi vă pot spune următoarele. Un om cu o inteligență emoțională ridicată se poate detașa. din punct de vedere al competivității, al muncii, de cineva cu un IQ mai ridicat decât el. De ce? Pentru că știe cum să și gestioneze propriul lui eu. Iar asta, pentru mulți dintre noi ni se pare dificil, nu-i așa? Ce înseamnă pentru voi inteligența emoțională?
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-2576-66e2cd09acc32' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8#blog_id=103532497&post_id=2576&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-2576-66e2cd09acc32&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-2576-66e2cd09acc32' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Foarte misto articolul.Cel mai bun exemplu de suprimare a ratiunii de catre emotie sunt momentele de furie. Toata lumea le cunoaste, toti stim cum ne transformam si cum ratiunea dispare total.Emotia este clar superioara ratiunii, asa cum a demonstrat Goleman in lucrarile sale, si pentru acest lucru trebuie sa multumim evolutiei 🙂
Multumesc pentru review, ma voi intreresa si eu de acest curs de manegement al emotilor.
Sper să-ți fie de folos această informație despre inteligență artificială.
Aooleu..:>Sa stii ca eu medical,sunt bolnava..adica fac alergie la emotii!Jur:>Cand sunt fericita,sau trista…ma rosesc rau,rau de tot!
E gravă asta! Las că ai timp să-ți controlezi emoțiile 😛