Despre Câmpina, orașul meu natal
Se spune despre Câmpina că ar fi cel mai însorit oraș în timpul unui an din România. Aici am copilărit o parte din tinerețea mea și tot aici mi-am întâlnit pentru prima oară femeia ce avea să devină soția mea.
Câmpina este un oraș relativ mic, comparativ cu alte municipii din România. Cu o populație de 32 935 de locuitori, municipiul este atestat prima oară în anul 1503, pe 8 ianuarie. Fiind un oraș important în istorie situat pe un drum intens circulat comercial, aici s-au făcut primele sonde petroliere, prima școală petrolieră și s-a cumpărat o bucată de pământ cu petrol sub el de 305 ha în valoare de 5,5 milioane de lei-aur.
Dealul Ciobu, Câmpina
Mă simt precum Creangă în timp ce scria „Amintiri din copilărie”, atunci când încep să-mi aduc aminte de toate locurile unde am copilărit. Vedeți voi, în cartierul unde am stat, Turnătoria, în spatele fabricii, există un deal denumit Ciobu.
Imediat aici, cobori spre ceea ce noi în zona asta numim gârlă. Aici îmi aduc aminte cum veneam cu maică-mea și cu sor-mea și ne bălăceam în zilele toride de vară. Cu toate că am avut și gârla cât și lacul la dispoziția mea nu am învățat nici până în ziua de azi să înot.
Lacul Bisericii sau Lacul Miresei
Pe timpul verii mergeam la bunica să stăm și să ne jucăm. Partea frumoasă a acestei copilării a fost că bunica avea casa fix lângă un lac iar vara, pe timpul căldurii mă bălăceam toată ziua. Din nou, aduc aminte că nici până în ziua de azi eu nu știu să înot.
Fix casa micuță din mijloc cu gardul verde, acolo stă bunica mea. Înainte erau niște salcii mari ce se înclinau la bătaia vântului. Denumirea acestui lac este dată de 2 legende știute de localnici cu vechime care la rându-i cunosc legendele prin spusele celor de dinaintea lor. Se spune că în mijlocul lacului era o mănăstire de călugări care a fost înghițită efectiv de ape, iar acum aceasta este încă în mijlocul lacului numai că înghițită.
A doua legendă este cea a miresei care suferind din dragoste pentru un băiat pe care părinți nu-l doreau și forțând-o practic să se căsătorească cu altcineva, aceasta s-a sinucis, iar dimineața pe suprafața lacului a fost găsit doar un voal de mireasă.
O fostă biserică cu un turn cu ceas
Într-un contrast teribil în centrul orașului vei regăsi spitalul municipal, vizavi de aceasta este o fostă biserică (din câte am înțeles eu) cu un frumos turn cu ceas. Iar mai încolo pe drum, există o clădire începută de dinainte să plec eu (din 1994 – 1995) și nefinalizată pentru că solul este periculos, scheletul înclinându-se un pic.
Am trecut de fiecare dată pe acolo, dar nu cred că am ridicat vreodată capul să privesc clădirea în tot ansamblul ei. Îmi pare rău că nu pot să vă dau mai multe detalii despre această clădire pentru că nu cunosc, dar am să mă interesez să pot afla mai multe despre ea și să vă spun și vouă de ce ceasul din turn nu este funcțional.
Este Câmpina o destinație potențial turistică?
Dacă îmi puneam această întrebare acum 10 ani cu siguranță aș fi spus „niciodată”. Însă acum, mă gândesc un pic și consider că ai putea să vezi ceva în Câmpina. Încă nu am ajuns să fac poze la Castelul Hașdeu, la Bulevard, Mușcel și multe alte locații pe care tu ca un turist ai putea să le vizitezi.
Așa că dacă ai drum și treci prin Câmpina, alocă un răgaz și descoperă frumusețile pe care orașul le poate oferi. Vei ajunge să fi chiar încântat de el.
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-10265-675879aca454c' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=10265&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-10265-675879aca454c&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-10265-675879aca454c' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Pozele sun f. frumoase si sugestive, dar articolul …cladirea din imagine nu a fost biserica, a fost casa privata a unui notar, probabil avand si biroul aici; ceva mai sus se afla o sinagoga, nu biserica; o biserica cu arhitectura si istorie interesanta (abandonata acum) este langa fostul strand acoperit – nu-i retin numele!
Ca obiective de vizitat : Castelul Iulia Hasdeu si Casa Memoriala N. Grigorescu. Orasul are si alte cladiri cu arhitectura interesanta sau semnate de arhitecti cunoscuti, precum si Castelul care acum adaposteste Spitalul Voila si intregul domeniu unde cresc arbori exotici (ex. arborele de lalea ). Inteleg ca esti blogar ? merita Campina sa revi asupra acestui articol, dupa ce te documentezi mai temeinic ! vei gasi multe lucruri extrem de interesante si, mai ales, corecte din punct de vedere istoric; spre exemplu, mi se pare exagerata si incorecta informatia privind terenul petrolier achizitonat la acel pret exorbitant: achizitionat de cine ?!
Ideea de a promova orasul este minunata si merita apreciata – felicitari si succes mai departe !
Stimată doamnă Paulina Nedelcu, țin să vă mulțumesc pentru comentariul constructiv la adresa acestui articol și vreau să-mi cer scuze pentru necunoașterea istoriei în detaliu al orașului meu natal. Datele despre vânzarea acelui teren l-am preluat de pe WikiPedia.
Cât despre clădirea minunată pe care am fotografiat-o, am pus întrebări și tot ce am primit răspuns a fost ceea ce am și scris, dar voi aduce modificări. Dacă mai aveți cunoștință despre alte obiective ce ar merita să fie promovate, vă îndemn să-mi trimiteți un email la contact@damianirimescu.ro.
Urmează să mai scriu o serie de alte articole despre orașul Câmpina cât și despre împrejurimile acestuia, ce poți să vizitezi dacă vei face o oprire în acest oraș.
Vă mulțumesc enorm pentru completarea adusă acestui articol și vă recomand să vă abonați la newsletter și să dați Like paginii mele de Facebook a blogului pentru a rămâne la curent cu noutățile despre orașul Câmpina.
O zi minunată vă doresc!
Domnule „blogar”, înainte de a dezinforma, încearcă măcar să te exprimi corect în limba română. Ordinea cuvintelor în propoziție nu este aleatorie. La dumneata…cam așa este.
Imi place, este un orasel care merita vizitat. Cred ca sunt asemenea locuri, care au potential turistic, dar nu sunt expuse la maxim si cei care ajung acolo o fac prin recomandari sau din greseala/curiozitate.
Ps: Superbe pozele!
Așa cum am încercat să promovez orașul Craiova și nu doar el, ci și Târgu Jiu și Târgu Mureș, ar trebui ca toți cei care avem uneltele necesare de a promova fie pe Facebook, bloguri ori alte rețele sociale, să arătăm tuturor că avem cu ce să ne mândrim.
Cu toate că fiecare pădure are uscăturile ei, nu înseamnă să ne uităm doar la aceste părți. Mai știi cum ne putem surprinde pe noi înșiși, d-apoi alte persoane?
Cât despre poze, mersi, a mea Sonya face o treabă extraordinar de bună!