De ce nu facem lucrurile cu cap?
Vă scriam despre faptul că m-am reapucat de biking. În sensul că mi-am reparat un mountain bike și împreună cu soția, aproape în fiecare seară ieșim la plimbare.
Problema este că m-am documentat mai bine în codul rutier și am observat că este interzis circulația bicicliștilor pe trotuare. Într-un oraș ce suferă de parcări (chiar dacă parcarea subterană este în construcție), nu doar bicicliști circulă pe trotuare, până și mașinile sunt parcate atât pe trotuare cât și pe alocuri, pistele (și așa puține) de bicicliști.
Acum, dacă autoritățile locale s-au decis că așa dă bine la proiect, la punctaj să aibă și pistă de biciclete, hai să facem lucrurile cu cap. Anul trecut în America apărea un start-up ce promitea să revoluționeze mersul pe bicicletă.
Proiectul a strâns pe IndieGogo $2,257,118. Solar Roadways se bazează pe folosirea unor panouri solare, cu LED-uri încorporate și cu capacitatea de a se încălzi pe timp de iarnă pentru a prevenii înghețul, reducerea costurilor și o eficientizare a traficului. Cam așa sună video-ul lor de prezentare:
Deși voiau să implementeze pentru prima oară în America acest sistem, se pare că autoritățile din Olanda s-au decis să-l testeze, fiind astfel, prima țară ce testează acest sistem ecologic, cu energie sustenabilă.
Rezultatele? Au depășit estimările autorităților și sunt foarte mulțumite de ceea ce Solar Roadways pot oferi. Atât de eficiente au fost pe pistele de biciclete, încât aceștia doresc să extindă proiectul și să creeze mai multe drumuri.
Now, six months into the trial, engineers say the system is working even better than expected, with the 70-metre test bike path generating 3,000 kWh, or enough electricity to power a small household for a year.
Deci 70 de m de pistă de bicicletă folosind Solar Roadways au generat în 6 luni 3 000 KWh sau suficientă energie cât să alimenteze o casă pentru un an cu energie. 70 m au generat curentul unei case pentru an. Și ce s-au gândit olandezi, „mă dacă 70 m au generat atât, cât ar genera 1 m2 de Solar Roadways?”. Și s-au pus ei pe calcule și au aflat răspunsul, mai mult de 70 KWh pe metru pătrat.
Imaginați-vă aportul de energie adus pentru un oraș din România, fie el și București sau Cluj! Și de ce nu Craiova?