Discrepanțe
Pornind de la un articol BBC Europe vizavi de posibilitatea ca Bulgaria să devină următorul Silicon Valley și a unor discuții pe Facebook, mi-au trecut prin câteva idei.
De ce, întotdeauna se întâmplă un lucru. În țările subdezvoltate, sărace, există o populație care excelează într-un anumit domeniu? De exemplu, în România și Bulgaria, numărul de IT-iști pe care îi dau aceste țări este imens. Raportând acest lucru la mediul economic, este o ironie, nu?
Cum se face că în țările atât de sărace să existe indivizi inteligenți și care să exceleze în IT?
Pornesc de la următoarea supoziție, un mediu înconjurător provoacă mintea umană să supraviețuiască, astfel, la orice pas creierul este provocat să gândească, mai precis să fie folosit. În schimb, în alte țări unde nu există probleme economice, unde toată lumea își permite să-și achiziționeze ultima generație de calculatoare, ultima generație de smartphone-uri și etc, în momentul în care iei un individ din aceea regiune și îl pui în aceeași clasă cu un individ din partea cealaltă a lumii și dai un test IQ vor rezulta niște diferența signifiante. Cel puțin asta este presupunerea mea.
De ce? Pentru că în momentul în care trăiești într-un mediu înconjurător propice vieții și dezvoltării, fără grija zilei de mâine, creierul intră într-o stagnare. Nefiind necesară folosirea acestuia de a gândi soluții, pentru că nu există pericolul de a fi într-o oarecare lipsă de ceva, creierul intră într-un stadiu de automulțumire. În sensul, că lucrează doar pentru a servi funcțiilor vitale.
Bineînțeles mai sunt și excepții, dar, din toate astea rezultă următorul lucru. Mediul înconjurător și circumstanțele traiului tău, au un impact major asupra creierului, forțându-l să lucreze mai intens, nu doar pentru a acoperii funcțiile vitale, ci și de a găsi soluții la problemele de zi cu zi. În momentul în care totul ți se pune în tavă, de ce să te mai strofoci să găsești soluții la probleme care nu există?
Nu știu, asta mi-a venit în cap, o idee. Dacă sunteți de acord sau nu cu mine, vă rog, comentați, dar nu pentru a arunca cu noroi, doar pentru că am gândit, ci să dezvoltăm acest subiect. Ador să stau la discuții constructive și să ajungem într-un final la un moment în care să descoperim lucruri noi.
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-7106-66e2d1c65e159' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8#blog_id=103532497&post_id=7106&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-7106-66e2d1c65e159&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-7106-66e2d1c65e159' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
E posibil să ai dreptate. Cică au fost două ramuri humanoide, una omnivoră, mânca orice și una foarte selectivă, membrii mâncau doar carne de vânat, chestii d-astea. Cine a supraviețuit spre a duce spre Homo sapiens și mai apoi spre omul din care ne tragem? Cei selectivi, pentru că și-au dezvoltat creierul în ideea de a găsi soluții de hrană. Omnivorii, cei care mâncau orice, s-au autodistrus, creierul li s-a atrofiat, au degenerat. QED.
Cam așa e, trebuie să ne punem mintea întotdeauna la contribuție și să căutăm soluții. Fără să o folosim, devenim plante. Pentru că dacă ai de toate, la ce bun să mai ai și creier, nu? Sper doar să nu ajung în stadiul de a uita ce am scris aici =)))))