Două Românii, același popor

Două Românii, același popor

Același popor, unii rămași, alții plecați. Asta e România de azi, divizată întotdeauna și parcă mai ațâțată una împotriva alteia….

Am reușit în cei aproape 30 de ani să creăm o prăpastie socială atât de adâncă încât pare că nu ne mai putem înțelege unii cu alții. Eșuăm să vedem motivele pentru care aceea Românie a decis să plece în străinătate, așa cum mai marii politicienii PSD au spus, să șteargă poponețe europene la fund, iar la rându-i această Românie plecată eșuează să înțeleagă de ce România rămasă votează ori nu iese la vot, iar PSD-ul câștigă și implicit corupția crește.

Din punctul meu de vedere, cam asta ar fi marea problemă, a neînțelegerii celeilalte părți. Am fost acum ceva timp într-o călătorie la Polovragi unde am putut discuta cu o doamnă ce strângea bani pentru un copil bolnav. Am aflat că este învățătoare la o școală de-acolo și că a votat PSD. Am întrebat-o de ce a votat PSD și mi-a răspuns: pentru că au mărit salarile și pensiile!

Într-un mod ironic, PSD reușește să-și țină în frâu votanții, dându-le din când în când, niște creșteri. Creșteri ce sunt suportate în întregime de oamenii care muncesc și au parte de taxe și mai mari.

Când cei care votează se gândesc doar la viitorul lor

Am avut ocazia să o întreb pe doamna respectivă, dacă s-a gândit de ce tineretul pleacă din România să muncească în alte țări. Spre surprinderea mea, mi-a răspuns pentru că e prea mare corupția maică!. Odată ce știe cum e realitatea din România, a ales totuși să-și îngrijească propriul viitor. 

Ca atunci când va ieși la pensie, să se poată bucura de timpul rămas de o pensiuță bunicică. Cei drept nu am nimic de reproșat, nu spune nimeni să nu te gândești la propriul viitor. Mai mult, aș spune că tineretul din ziua de azi, ar trebui să facă exact ce face această femeie. Căci dacă tineretul s-ar gândi la propriul viitor, ar simți cu siguranță o responsabilitate civică ce l-ar determina astfel să se ducă la vot și să nu mai strige cu mândrie mă piș pe el de vot!

Mă piș pe el de vot
Mă piș pe el de vot – copyright striblea.ro

Dacă stau bine și mă gândesc, cred că cei în vârstă trăiesc și cu o presiune psihologică. Cum copii și nepoții lor au plecat în străinătate, iar ei au rămas singuri pe plantație, au nevoie să-și construiască un viitor mai bun, din nou singuri. Ei sunt cei care nu au plecat în străinătate, cei care au rămas și s-au luptat cu corupția din România cât au putut, apoi au realizat că nu au nici o șansă de izbândă. Au decis că dacă nu-i poți învinge, atunci alătură-te lor. Și atunci când un partid li se adresează printr-un program de guvernare, scris pe limba și mai ales cu un mesaj de interes direct pentru ei și anume viitorul, nu mai este greu de înțeles de ce au votat PSD-ul, așa-i?

Opoziția vrea, dar nu știe să vorbească pe limba tuturor

Recunosc din start, sunt anti corupție, deci sunt anti PSD și anti toate partidele care au contribuit la această stare conflictuală și la acest sistem de corupție. Am votat USR, pentru că mi-am dorit oarecum să pot contribui cumva, prin votul meu, la o schimbare politică, cumva, să ajungem la un fel de meritocrație. Să avem în sistemul bugetar oameni capabili, oameni care deja există, dar sunt atât de căpușați, încât sunt obligați să facă munca a cel puțin 3 colegi. Colegi ce au fost puși acolo politic.

E și normal ca USR-ul să facă gafe, este un bebeluș din punct de vedere politic. Dar cred, ce nu înțelege USR este că nu e îndeajuns să te adresezi doar acelui target anti. Nu sunt suficienți, ai nevoie să poți să te exprimi pe limba tuturor. 

#FaraPenaliInFunctiiPublice
FaraPenaliInFunctiiPublice – copyright Adevărul

Este de lăudat inițiativa lor de a interzice penalilor accesul la funcții publice. Este incredibil că în 2018 avem nevoie de o astfel de inițiativă cetățenească care să le interzică accesul la funcții publice! Și pentru această inițiativă eu am votat USR, pentru că am simțit că mă poate reprezenta. Dar nu este de ajuns și aici nu mă refer doar la ei, ci la toate partidele ce încearcă să fie o alternativă la partidele politice existente.

Dacă nu te exprimi pe limba tuturor, dacă nu vii cu un plan concret pe care toată lumea îl poate înțelege, nu ai cum să faci ceva, în afară de luptă de gherilă în Parlament. Asta nu mai este politică, este doar glasul unei părți din România, acel răcnet care încearcă să strige de ajuns!. Dacă USR-ul și restul partidelor asta-și doresc, atunci PSD-ul poate să stea liniștit, știe că mai are câteva decenii bune în care poate să dicteze și să facă ce vrea.

Ce putem face?

Bună întrebare, mâine 10 august se anunță un protest imens al tuturor românilor și cei din Diaspora, dar cred că eu, că se vor alătura și cei care timp de 1 an și ceva de zile #rezistă în Piață și s-au opus la atâtea încercări de amnistie și grațiere și de legalizare a corupției. 

Protest Diaspora 10 august – copyright Mario Mocan

Protestul e bun și întotdeauna este un semn că democrația este în viață în orice stat de drept. Dar dacă protestăm fără să ne înțelegem unii pe alții, nu vom obține nimic bun pentru viitor. Avem nevoie să ne înțelegem, să înțelegem istoria care ne-a adus în acest punct și să acționăm democratic. Lipsa la vot nu mai trebuie să fie un trend hipsteresc, iar copii noștri trebuie să înțeleagă valorile și principiile democratice. Dacă în școli educția civică, nu mai există, atunci este de datoria noastră să ne educăm mai întâi pe noi și apoi pe copiii noștri. Cred că ăsta ar fi un prim pas.

Tu ce soluție ai vedea? De altfel sunt interesat de părerea ta, constructivă și argumentată în secțiunea de comentarii de mai jos.

Mulțumesc pentru răbdare și timpul alocat citirii acestui articol.

Published by Damian Irimescu

Sunt om de marketing, foarte creativ și foarte vesel. Sunt foarte optimist și cu siguranță, nu mă las până când nu voi găsi o soluție. Pe scurt, plin de idei și vise.

Reader Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: