O idee împotriva corupției din România
În primele 3 luni ale acestui an, la DNA au fost deschise 1500 de dosare noi. Procurori spun că majoritatea denunțurilor au fost efectuate de către cetățeni săturați de corupția din cadrul autorităților locale. Asta în timp ce în ultimii patru ani, DNA a obținut condamnări definitive în 3000 de dosare, dintre care 2000 au fost cu suspendare.
Corupția o regăsim peste tot în România. Și cine nu crede, să se uite în jur, să se ducă la Primărie și să-și depună un dosar pentru un apartament la ANL sau un medic care a terminat cu nota 10 pe linie să se ducă să se angajeze fără 2000 – 8000 de euro șpagă într-un spital din provincie nu are cum!
Cum scăpăm de ea? Loteria bonurilor a reușit oare să bage frică în comercianți? Eu nu prea cred, eu cred că mai mult a reușit ANAF-ul să bage sperietură în ei, decât faptul că se câștigă cu bonurile fiscale. Dar oamenii iată că au înțeles că trebuie să ceară bon fiscal, dacă nu, nu este obligat să plătească. Asta este o măsură bună, pentru că vorbeam deunăzi cu un foarte bun prieten despre faptul că în Norvegia, totul este cu cardul. Dacă cineva vrea să cerșească are nevoie de POS mobil, pentru că nu se umblă cu bani pe acolo.
Și atunci, să fie asta doar singura măsură pentru a eradica evaziunea, corupția din România? Eu aș propune o idee pentru a eradica corupția din România, ca un exercițiu de imaginație. Să presupunem prin absurd, că există o lege de recuperare a prejudiciului efectuat de către un inculpat și că într-adevăr, cele 7,6 milioane de RON ar fi recuperați de către ANAF. În continuare eu aș propune o cotă parte de 40% din prejudiciu/șpaga estimată.
Pentru a exemplifica, eu aud de la Ion că fiica lui Ioana trebuie să dea șpagă la instructorul auto 100 euro. Atunci eu, cetățean sătul de corupție, fac un denunț la DNA și pun la cale un flagrant cu domnul instructor sau de cele mai multe ori cu polițistul examinator în sine. Atunci, eu care am făcut denunțul și am sesizat fapta de corupție primesc 40% din șpagă și/sau eventual dacă se calculează un prejudiciu mai mare, 40% din prejudiciul recuperat pentru faptul că am fost un cetățean conștiincios.
Dacă această regulă ar fi în vigoare, oare ar mai exista corupție în România? Cine nu ar vrea 40% din cantitatea de lingouri de aur sau tablouri? Oare nu s-ar accelera procesul acesta, atât de lent, de eradicare a corupției din România?
Eu cred că da, ar avea efecte imediate și poate când vreun politician s-ar gândi să ne tragă în țeapă sau se unge cu mir de la mormântul sfânt să scape de justiție în timp ce face un act de corupție, s-ar gândi de cel puțin 10 ori să facă lucrul ăla.
În schimb, aleșii noștri, pentru că noi i-am ales, își pregătesc o pensie specială pentru momentul în care se vor pensiona. Adică, să fure pe față dar legal, fără să mai fie frica de DNA. Când citesc astfel de știri îmi doresc din toată inima să locuiesc în Suedia!
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-7031-66e2db03a74bb' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8#blog_id=103532497&post_id=7031&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-7031-66e2db03a74bb&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-7031-66e2db03a74bb' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Dacă totul ar fi pe card, la noi cerșetorii ar veni în intersecții cu cititoare de card și tot n-am scăpa!
Nu cred =))) ANAF-ul are posibilitatea legală de a ne urmări conturile bancare. Deci adio cerșetorie :)))
Nu ar fi o idee rea; in teorie. Practica ne omoara. Ok, s-a facut un flagrant, s-a constatat fapta si apoi urmeaza sa se judece. Si acolo… e nebunie. Eu zic sa mergi mai departe cu ea, sa o propui si unor politicieni cu mintea deschisa.
Oh, da! Munca in folosul comunitatii ar fi solutia pentru a face orasele sa arate decent. Nu inteleg de ce nu se mai practica. Uite, de ex. Elena Udrea cu atatia bani bagati prin buzunarele ei. De unde sa-i scoata inapoi pe toti? Din gentile si rochitele, pantofii ei? Si de acolo. Dar, poate o pun si putin la lucru. Ar fi o idee. Deloc ironica, stii, fiecare doarme asa cum isi asterne.
Păi asta zic, că ar trebui umblat și pe la legi, odată ce te-a prins în flagrant să nu se mai facă proces decât pentru sentința finală cu pedeapsa. ANAF-ul să fie pregătit să confiște și să recupereze prejudiciul și banii să se ofere celui care a adus la lumină corupția.
Elena Udrea ar trebui să muncească la o fabrică de feoane (nu știu dacă am scris corect), asta ar fi ironia :)))
Stai ca m-am uitat eu cum se scrie, ca ma bantuia de ceva vreme cuvantul. Foehne – este pluralul. Eu ma gandeam sa se apuce de cusut ceva :)))) sa vada pe pielea ei cum muncesc cei din Cambogia sa faca rochii si genti Louis Vuitton (uite ca acum nu stiu daca am scris eu bine)
Cred că ceea ce lipsește este spiritul civic, ne lipsește noțiunea de comunitate și asta pleacă de la educație. Nu avem educație legislativă, financiară, civică. România este una dintre cele mai omogene societăţi din Europa, o societatea non-multiculturală, unde majoritatea oamenilor se numesc români şi 89% sunt ortodocşi, dar nu au conceptul de comunitate în afara familiei şi prietenilor. Din cauza asta românul preferă să fie impasibil și să nu se bage atunci când află de un act de corupție. Nu înțelege că din cauza corupției nu are drumuri mai bune, servicii medicale și administrative mai bune și mai performante.
Asta așa e, dar cum putem schimba asta? Sau lăsăm timpul să-și facă treaba și să sperăm că generațiile următoare nu vor moșteni această mentalitate atât de distructivă?
Putem doar să ne schimbăm atitudinea față de astfel de probleme și să încercăm să o schimbăm și pe cea a celor din jurul nostru. Cred că ne-ar trebui un fel de decalog după care să ne ghidăm. O să mă gândesc la ceva mai concret.
Ar ajuta acel decalog, un fel de codul bunelor practici civice aș putea spune. Dacă ai ceva concret, te rog să nu uiți să-mi spui și mie 😀
E o idee bună! Dar poate fi realizabilă? Șpăgarii vor renunța de bunăvoie la aceste „venituri”?
Acum dacă nu se pune în practică, nu avem de unde știi cu siguranță dacă ar fi bună. Putem doar să ne folosim imaginația și să încercăm să ne gândim care ar fi rezultatul unei astfel de acțiunii.
Cât despre șpăgari, dacă vor „renunța” de bună voie, acum, cei care dau șpagă oricum renunță la 100% din suma respectivă corect? Iar cei care primesc, nu au cum să mai facă gură, poate doar după gratii. S-ar scutii astfel și ditamai procese, pentru că este direct flagrant. De-asta zic că s-ar grăbi procesul de eradicare a corupției.
Singura problemă pe care o întâmpin ar fi închisorile și așa pline. Cred că aș putea să vin și cu o soluție în acest fel. Muncă în folosul comunității în suma pe care a prejudiciat-o sau a cerut-o. Acum, sunt multe lucruri de curățat în România, clădiri, autostrăzi etc. Cum ar fi să vedem foștii regi ai asfalt-urilor, muncind la propriu să asfalteze străzile? Nu ar fi ironic? :)))