Ce faci dacă ți-ai formatat harddisk-ul PC/Laptop-ului accidental?
De obicei sunt un freak al securității și al salvărilor de backup. Și niciodată nu am fost într-o situație precum cea ca aceasta pe care am să vi-o povestesc imediat. S-a întâmplat într-un moment de neatenție să îmi șterg tot harddisk-ul cu toate datele importante ale mele. Practic am fost un virus care mi-a dat daună totală.
Ce s-a întâmplat?
Lucram în liniște în Windows la un proiect în Sublime Text. Și cum stăteam eu lucrând deodată năpasta a lovit. Windows mi-a dat BSOD (Blue Screen Of Death). I-am dat restart și am văzut că îmi dădea freeze la bootare. Am încercat să intru în System Repair să-i dau la hdd un CHKDSK dar nu mă lăsa.
În tandem cu Windows 10 aveam instalată și o versiune de Linux – Ubuntu Budgie Remix v. 16.04. Ideea e că și sistemul acesta de operare ajungea în login screen unde trebuia să-mi introduc parola și mă scotea. În sensul că nu puteam să intru în sistem deloc. Nici cu safe nici cu nimic.
Și mi-am zis eu că e momentul să-mi reinstalez Linuxul și să-i fac upgrade la versiunea 17.04.
Sfat: Niciodată nu lucrați la ceva important atunci când în ultima lună ați dormit pe noapte cam 2-4 ore!
Și am scos eu stick-ul cu Ubuntu Budgie Remix și îl bootez. Și urmez întreg procesul, aproape un fel de next, next, next, finish. Ideea e că la un moment dat nu am văzut că e bifată opțiunea de Erase Everything. Și am instalat Ubuntu 16.04 și apoi i-am făcut upgrade.
Nu am realizat în acel moment că mi-am formatat tot hdd-ul. Fac toate setările și instalez aplicațiile și într-un moment de înțelepciune downloadez repede versiunea 17.10 de Ubuntu Budgie Remix și îl ard pe stick. Cum se termină de ars stick-ul, se întâmplă un fenomen foarte ciudat. Linux-ul mi-a dat log out și mi-a făcut aceiași fază cu login screen spusă anterior.
Zic ok, nu-i nimic, de aia am și făcut ultima versiune că am luat în considerare asta. Dau restart, bootez de pe stick și dau install la ultima versiune. Din nou cu aceiași opțiune de erase everything.
Tot procesul s-a finalizat. A urmat dezastrul
După ce mi-am instalat toate aplicațiile, inclusiv Sublime Text 3, zic să reiau munca la proiectul respectiv. Dau File – Open Folder și încerc să găsesc folder-ul proiectului. Canci. Îmi spun că poate nu i-am făcut Mount la partiție și deschid aplicația Disks și văd dezastrul. Din 1000 GB disponibili, 986 GB erau liberi.
Imposibilul s-a realizat. Mi-am șters toată munca mea, toate fișierele mele, toate datele mele, proiectele tot.
Timpul s-a oprit deodată iar realizarea dezastrului a început să năvălească în mintea mea. Pulsul mi-a crescut instant, apele au început să curgă pe mine și vorbele au refuzat să mai iasă din gura mea. Tăcere totală.
M-am ridicat, m-am întors către primul perete și am început să mă dau cu capul de perete reproșându-mi cât de idiot sunt. Cam 15 minute a durat acest proces. M-am așezat pe scaun și am început să caut soluții.
TestDisk este ideal pentru recuperare fișiere sub Linux
TestDisk este un program utilizabil în command line care te ajută să-ți recuperezi fișierele șterse. Modul de utilizare este destul de intuitiv și nu ar trebui să sperie pe nimeni. Am găsit un video pe YouTube în care explică modul de folosire a acestuia.
Update: Aparent trebuie să o iau de la capăt cu Deeper Search. Mi-a găsit partiția cu toate datele mele, dar cred că am apăsat q din greșeală și a ieșit. Încep să mă gândesc la Sf. Efrem ăla din Makri, poate mă ajută. Cineva a mai apelat la Efrem ăsta? Un pont ceva? Cum ar trebui să fac cruciulița pe laptop, pe monitor ori tastatura ori de la o distanță de 40 cm? Ori 30 cm? Poate Level 666 PreaFericitu’ Daniel să intre pe fir.
În acest moment căutarea continuă și sper ca spre dimineață să reușesc să îmi recuperez datele.
Wish me luck!
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-12773-6732692b5a2ae' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=12773&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-12773-6732692b5a2ae&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-12773-6732692b5a2ae' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Eu zic sa folosesti Bitbucket pentru proiecte si ai si versionare cu git. Pentru baze de date poti face manual sau cu migratii, daca ai posibilitatea asta. Iar la restul fisierelor back-up automat in Google drive.
Tot folder-ul meu cu proiecte reprezintă undeva la 50 GB. E prea mare pentru Google Drive. Am să-mi iau un alt hard disk extern pentru a-l folosi într-un sistem de full backup incremental. Asta este o lecție învățată acum. Ideea e că am reușit să recuperez 100% din datele șterse după aproximativ 24 de ore.
Bafta. E de munca acolo cu scanarea deep. Era si sistemul de operare pe acelasi hdd?
Nu, am avut partiții separate, 2 pentru Windows (C: și D:) și linuxul pe o partiție pe ext4. Evident pe C: nu aveam nimic important, iar pe linux la fel. Ce era într-adevăr important a fost D: pe care am reușit să-l recuperez în proporție de 100% după 24 de ore! TestDisk este un program excelent mai ales că am găsit partiții vechi de acum 2 ani și am putut să recuperez și alte date de pe acolo hehehe.