Cum Am Putea Detecta Corupția?
O știm toți probabil și mai mult ca sigur cunoști pe cineva care strânge bani încă de când a intrat în facultatea de medicină, ori deja are banii de la tăticu’ și mămica, pentru postul de doctor, medic sau asistent(ă).
Probabil că ai auzit cel puțin odată un prieten, rudă ori prieten de-al unui prieten că s-a plâns de faptul că concursurile pentru posturi deja sunt aranjate. Mai mult ca sigur, ai auzit cum că „degeaba te mai duci la examen că sunt oricum aranjate”. Ei bine, azi mi-a venit o idee.
Din punct de vedere matematic este foarte simplu să creezi un algoritm, o formulă care poate să determine situațiile pasibile de corupție. Mai pe scurt, dacă am avea toate examenele de concurs date în ultimii 10 ani de zile, este foarte simplu să calculăm posibilitatea unui examen cu dedicație pentru unii care au cotizat.
Pentru că să fim sinceri, dacă la un concurs pentru trei posturi disponibile, participă 13 oameni și doar 3 iau examenul la o diferență foarte mare de urmăritori nu miroase a șpagă?
Că tot ziceam de faptul că unii doctori au reușit să stabilească un record de șpagă luată pe minut. Cum te poți numi om atunci când tu faci de pe urma bolnavilor, unii poate muribunzi mii de € pe zi? Mai putem să-i numim noi ființe umane? Oare copii lor ce cred despre ei? Întrebarea asta nu își are rostul, pentru că efectiv, când ai totul la picioarele tale te mai interesează cum au fost făcuți banii?
De unul singur nu aș putea să obțin datele pentru a concepe un algoritm de prelucrare a acestor date și de a evidenția spitalele unde există suspiciuni de corupție. În primul rând nu știu unde ar trebui să caut aceste date. Știe cineva dacă sunt puse la dispoziție pe site-ul spitalelor? Dacă aș putea să le obțin prin cereri trimise la fiecare unitate spitalicească din România pe Legea 544/2001?
Nu vreau să renunț la această idee. Nu vreau să mai stau degeaba și să-mi spun că așa sunt lucrurile acum. De ajuns! Până aici cu această mentalitate comunistă! Nu vreau să fac parte dintr-o generație ratată, care a lăsat capul jos ca să nu fie tăiat.
Azi am auzit o vorbă de la o persoană de care sunt foarte mândru. A spus poate că nu voi rezolva eu lucrurile peste noapte, dar la fel ca la o autostradă când se construiește, mai întâi se taie copacul ca să facă loc construcției”. Și așa e, poate că nu voi beneficia eu de această acțiune și poate că nu va produce efecte peste noapte, dar cu siguranță copiilor mei și nepoților le va fi mai bine când vor știi că nu mi-am plecat capul când am văzut nedreptate.
Mâine lumea iese în stradă și pe bună dreptate! Pentru penalii noștri aleși, lăcomia și puterea înseamnă totul! Eu sunt vinovat pentru că nu am ieșit să votez! Noi toți cei care stăm degeaba în ziua decisivă și nu votăm! Dar nu aceiași mizerie! Avem alternative anul acesta! Producem oare o surpriză?
Ce s-ar întâmpla dacă personalul medical care ia șpagă, ar rămâne fără clienți?
Niciodată nu ne-am pus această întrebare, ce s-ar întâmpla dacă nimeni nu ar mai da șpagă? Tu ce zici? Cum ai vedea sistemul medical fără șpăgari?
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-10259-67dfb593d7762' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=10259&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-10259-67dfb593d7762&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-10259-67dfb593d7762' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>