„De asta trebuie să avem grijă!” – O filozofie despre A.I.
Acum câteva zile am avut deosebita plăcere să port o discuție despre sistemele de Inteligență Artificială create de marile companii IT, Facebook, Google, Microsoft etc. Iar în această discuție, am putut să disecăm subiectul pe mai multe părți, ramificându-ne în mai multe ramuri. Iată ce a ieșit.
Am pornit de la următoarele idei care deja s-au întâmplat:
- că sistemele de A.I. create de Facebook, și-au creat propriul limbaj de comunicare într-o sesiune de negociere.
- sistemul de A.I. al Microsoft pus la dispoziție pe Twitter a ajuns în scurt timp rasist și pus pe genocid.
- sistemul de A.I al Google a devenit hiper sensibil și chiar agresiv într-o discuție avută cu un om pe subiecte de genul imoralitate, moralitate, altruism șamd.
Ce am putut filozofa pornind de la cele mai de sus?
Discuția a fost destul de lungă, iar la ceea ce am ajuns să discutăm bazat pe aceste fapte depășește imaginația oricărei persoane. Bine, recunosc un pic, poate că și berea a ajutat la continuarea discuției, dar nu într-atât de mult încât să spunem că am discutat aberații.
Am pornit prima oară de la faza că sistemele de inteligență au decis de unele singure să răspundă într-un anumit mod ori să dezvolte un limbaj propriu de comunicare, deoarece engleza nu a fost de ajuns. Acest aspect implică mai multe lucruri pe care trebuie să le înțelegem. Am ajuns la concluzia că engleza este demodată, necesită mult timp pentru a exprima o idee. Acum, gândindu-mă retrospectiv la discuția purtată cu prietenul meu, ajung să pricep mai bine că limbajul virtual este format doar din 0 și 1. Poate și de aceea felul în care sistemele de inteligență artificială au decis să creeze noul limbaj de comunicare reflectă ușurința lui 0 și 1.
Am atins un punct total de domeniul fantasticului (sau nu ?!) discutând despre ideea de intraterestru. Această denumire ar fi cam antonimul cuvântului extraterestru. Lumea caută dovezi ale existenței extraterestre, a unei forme de viață inteligente, dar nu stăm să gândim că în laboratoarele noastre dezvoltăm o formă de viață care cu siguranță poate să ne depășească, ne va depăși și vom deveni o rasă inferioară. Nu încerc să bag spaima în nimeni, dar înainte de a comenta ceva, citește articolul privind sistemele de inteligență de la Facebook, care de 3 ori a trebuit să le dea shutdown pentru că au ales să dezvolte un limbaj de neînțeles pentru oameni.
Un mic experiment de gândire
Continuând discuția, mi-a venit o idee de un experiment, momentan doar mental, pentru că tare mi-aș dori ca cineva să pună în aplicare experimentul pentru a vedea rezultatele. Experimentul constă în următoarele:
- Crearea unui sistem de inteligență artificială „spart” în mai multe sub-sisteme
- Fiecare sub-sistem să aibă atribuită un atribut unic cum ar fi limba de comunicare între sisteme
- Setare unor reguli de început
- Rularea experimentului într-o enclavă securizată, fără a avea acces exterior și fără posibilitatea unei intervenții exterioare (umane)
Și pentru că am atins și un punct religios (da, dacă vă vine să credeți), am decis ca în cadrul experimentului să adaptăm cele 10 porunci Biblice, pentru mediul virtual. De exemplu „să nu ucizi” să devină „să nu anihilezi un sub-sistem” ceva de genu.
Și tot gândindu-ne noi la acest experiment am ajuns să avem mai multe întrebări, bazându-ne pe faptele reale, a ceea ce s-a întâmplat deja în articolele expuse mai sus. Oare războaiele mondiale (cum ar veni) s-ar repeta? Oare Hitler ar exista și în aceste sub-sisteme? Și dacă în proporție de 50% + 1 din execuțiile experimentului, calea aleasă de aceste sub-sisteme ar fi la fel ca istoria noastră a omenirii? Și dacă, astfel am putea să estimăm viitorul rasei umane?
Întrebări și întrebări fără prea multe răspunsuri, ci doar filozofie. Apropo de filozofie, se spune că e cam moartă filozofia, dar eu consider că filozofia niciodată nu poate să dispară, ci efectiv trebuie adaptată atât curentelor tehnologice actuale, cât și a stilului de viață, mai ales că astăzi se dezvoltă aceste sisteme de inteligență artificială.
Tu ce părere ai? Cum ai vedea experimentul? Și înainte de a comenta, te rog citește articolele expuse mai sus pentru a-ți face o ideea generală concretă.
Ideea e că indiferent de cum evoluează lucrurile, vorba lui Ștefan, un copil super inteligent: „De-asta trebuie să avem grijă!”.
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-13670-66dee5ff8c163' data-src='https://widgets.wp.com/likes/#blog_id=103532497&post_id=13670&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-13670-66dee5ff8c163' data-name='like-post-frame-103532497-13670-66dee5ff8c163' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciere</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>