Piste Bicicletă Craiova – Strada Râului
Ieri a fost o zi istorică pentru mine. Am decis să fac sport și nu orice sport. Am decis să revin la prima mea iubire. Bicicleta – este prima iubire care m-a făcut pe mine să sufăr mai mult decât m-au făcut primele 2 iubiri din viața mea.
Un scurt istoric, pentru că această introducere se merită, am avut peste 30 de accidente cu 5 biciclete (dacă le număr eu bine :D). Ultima, aceasta cu care m-am plimbat ieri, un mountain bike Rich, m-am bucurat de ea timp de 2 săptămâni până să intre mașina poliției în mine. Asta se întâmpla acum aproximativ 8 – 9 ani.
Ieri mi-am reparat-o. Stătea prin garaj fără roata din spate și am zis, e timpul musai pentru sport. Și așa am făcut. După o reparație zdravănă ce a implicat câteva ciocane grele pentru îndreptarea ei, monstrul a revenit la viață. Lacrimi de bucurie, emoție de nedescris și primul lucru pe care l-am făcut când m-am urcat pe ea, a fost să testez pista de biciclete din Craiova de pe strada Râului. Stradă care știm cu toții este „Under Construction”.
Sensul pe care am mers a fost cel de la podul de la Spitalul 1, direcție către semafoarele de la intersecția cu bulevardul Știrbei Vodă.
Iată cum a fost călătoria:
Câteva observații:
- Pe unele porțiuni trebuie să faci slalom printre buruieni
- Undeva ai posibilitatea să te lovești de un stâlp (minutul 1:13)
- La un moment dat o bucată lipsește cu desăvârșire (minutul 2:40)
- Și pe sensul invers, de la semafoare spre podul de la Spitalul 1, lipsește o bucată de pistă de bicicletă (minutul 3:46)
- Se termină fix exact cum începe 😀
- Este un început!

Am înțeles că tot proiectul cu pistele de biciclete din orașul Craiova ar costa în jurul a 8 milioane de euro. Dacă municipalitatea dorește să încurajeze transportul ecologic, atunci ar face bine să arunce un ochi pe șantier și să urmărească lucrările. Mi-este greu să cred că doamna primar ar accepta asemenea rezultate, mi-este absolut greu să cred asta!
Totodată am înțeles că se construiesc pe fiecare sens în parte pe Calea București, câte o pistă de bicicletă din Craiovița spre Pasajul Electroputere. Ca o sugestie, ar fi interesant dacă s-ar face piste de biciclete de la Gară spre Parcul Romanescu și/sau Parcul Tineretului. În acest mod s-ar dezvolta și turismul pe bicicletă în orașul Craiova.
Sunt absolut curios de cum vor evolua lucrările la pistele de biciclete din Craiova. Mai ales că mi-am propus să merg cel puțin 4 zile din 7 pe bicicletă, nu doar pentru a economisii bani, ci și pentru sănătatea mea și a îmbunătățirea condiției și aspectului fizic.
Ieri pentru mine a fost o zi plină, am mers aproximativ 20 de km pe bicicletă, dintre care o porțiune a fost pista de bicicletă de pe strada Râului, Craiova. Am făcut dreapta pe Știrbei Vodă, unde am continuat spre Liceul Buzești. De acolo am făcut stânga spre Madona Dudu. Ajungând pe la Hotel Parc, ca mai apoi să mă aflu în intersecția de la pasajul suprateran. Am continuat pe Ștefan cel Mare, urcând panta aceea, continuând pe Gării, până la Gară.
Seara, am mai ieșit un pic, pentru a testa și mersul pe bicicletă pe timp de noapte. Am circulat cu foarte mare atenție pentru că unii șoferi pur și simplu nu dau atenție bicicliștilor. Nu doresc să generalizez, au fost doar unii șoferi, însă de exemplu în sensul giratoriu de la rond, odată ce am semnalizat, ridicând brațul stânga, intrarea în sens, șoferul care a venit din partea dreapta a înclinat din cap, în semn de apreciere.
A fost o experiență total diferită, față de ce am experimentat în anii mei de adolescență. Am mers cu totul și cu totul altfel, poate și din cauza celor peste 30 de accidente făcute cu 5 biciclete. Sau poate doar m-am maturizat, iar nevoia de viteză a dispărut odată cu înaintarea în vârstă.
Ca o concluzie, a merge pe bicicletă este o experiență frumoasă, sănătoasă și recomandată de toți medicii. Dacă municipalitatea dorește să încurajeze această activitate sportivă, atunci nu am de cât să felicit această decizie. Dar dacă tot se fac piste de biciclete în orașul Craiova, haideți să le facem cu cap și să nu ne batem joc de ele!
Voi ce experiențe ca biciclist ați avut în orașul Craiova și în special pe pistele de biciclete din oraș. Unde ați mai văzut piste de biciclete în Craiova?
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-7410-656e8d7e94442' data-src='https://widgets.wp.com/likes/#blog_id=103532497&post_id=7410&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-7410-656e8d7e94442' data-name='like-post-frame-103532497-7410-656e8d7e94442' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciere</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Este bine că s-a făcut măcar. Însă până ca acea alee să fie pistă pentru biciclete mai e de lucru.
Am mai fost recent pe acolo și am observat că le-au asfaltat. Cine știe, poate că or să iasă fain!
Pai hai sa le incercam la urmatoarea actiune pe biciclete. Facem poze si le trimitem la Primarie sa vada daca sunt masini pe piste, daca sunt gropi etc.
Total de acord cu tine! Ar trebui să facem o astfel de acțiune și să prezentăm realitatea! Totuși, să facem lucrurile cu cap!
In majoritatea oraselor pistele pentru biciclete au fost construite de mantuiala! Ba sunt portiuni intrerupte, ba exista masini sau cine stie ce obstacole pe pista, ba trec prin mijlocul drumului etc. NU stim cine face astfel de proiecte si de ce atitudinea aceasta de a face ceva doar ca sa fie…
Nici eu nu pot să-mi dau seama de unde atâta ignoranță față de o comunitate din ce în ce mai mare, cel puțin aici în Craiova. Este imposibil să nu observi bicicliști atunci când conduci prin Craiova. Mai grav este faptul că am impresia că se face pentru hârtie toată chestia, acolo ca să nu zică lumea că nu e.
Oricum, îmi doresc tare mult ca în întreg orașul să existe piste de bicicliști. Nu de alta, dar asta ar însemna mai multă mișcare, mai mult sport și o economie în ceea ce înseamnă consumul de combustibili fosili.