Aceiași infrastructură, dar rezultate total diferite!
Azi noapte am plecat din nou cu trenul și pentru că back-up-ul celor de la CFR se face în intervalul orar 01:30 – 2:30 noaptea, a trebuit să merg cu un alt operator, unul nou pentru mine.
Operatorul cu care am mers se numește Astra TransCarpatic. Vreau să specific că acest articol nu este un advertorial, nu am fost plătit ca să scriu „de bine”. Efectiv este o întâmplare cu care, cred eu, majoritatea celor care călătoresc din diverse motive, se lovesc/se vor lovi.
Bun, a trebuit să plec la Câmpina, din nou. Când am ajuns la Gara din Craiova la ora 2, pe tabelă inițial erau 2 trenuri care plecau în jurul orei 2:30.
- Astra TransCarpatic – IR 15592 cu plecare de la 2:30
- CFR Călători – IR 1822, cu plecare de la 3:00
Fără să știu absolut nimic despre Astra TransCarpatic, nu știam nimic de prețuri (știu, a trecut pe lângă mine știrea asta), nu știam dacă are un tonomat de cafea sau de snacks-uri așa cum are trenul Hyperion, de aceea am luat o hotărârea să merg până la magazinul de afară ca să-mi fac aprovizionarea. M-am mai uitat încă odată e tabela cu plecări și veniri, să văd dacă au întârzieri, totul era normal. Nici o întârziere la ambele trenuri.
În timp ce stăteam să comand la magazinul de afară, mi-am pus următoarea întrebare:
Bine, bine, dacă aștept să se facă back-up la ăștia de la CFR, risc să pierd locurile, s-ar putea să nu mai fie locuri și oricum, trenul ăsta e trenul navetiștilor, se aglomerează într-un hal fără de hal tot timpul…. dar dacă la ăsta privat trebuie să fac rezervare, dacă nu sunt locuri și acolo?
De ce alții pot?
Pe cum mă întorceam înapoi, să aștept finalizarea back-up-ului, arunc un ochi pe tabelă și văd ceva super amuzant. Trenul de la CFR Călători avea 60 de minute, trenul celor de la Astra avea doar 5 minute.
Stupefiat. Așa am rămas.
Cum Doamne iartă-mă, un tren care pleacă din Arad la ora 18:40 are o întârziere de 60 de minute (o oră), iar altul, al unui operator privat, care pleacă tot din Arad dar de la ora 19:30 are doar 5 minute întârziere? Cum!?
Ambele trenuri folosesc aceiași infrastructură, merg pe același linii de cale ferată, ambele pleacă din același oraș și merg spre București via Craiova. Doar că unul pleacă cu aproape o oră mai târziu ca celălalt și ajunge înainte la Craiova cu aproape 2 ore înaintea CFR-ului! Cum vine asta?
Felicitări Astra TransCarpatic! Un tren absolut minunat.

În primul rând de cum intri în acest tren ai sentimentul că ești într-o altă țară, că deodată nu te mai afli în România și în bătaia de joc a CFR.
Prețul unui bilet este cu 50 de bani mai ieftin decât prețul biletului de la CFR. Parcă au pus prețurile cu 50 de bani mai ieftin, ca un fel de #trollfin la adresa celor de la CFR.
Oferă aceleași reduceri ca cei de la CFR, deci studentule, poți merge gratis cu trenul ăsta, biletele se pot achiziționa fie online de pe site-ul astratranscarpatic.ro, din tren sau din agențiile din orașele Arad, Timișoara și București.

Aceiași rută, aceiași infrastructură, viteză diferită!
Hai să privim datele existente și să facem o comparație între CFR Călători și Astra TransCarpatic. Conform datelor de pe infofer.ro vedem că distanța pe care trenul CFR IR 1822 o parcurge de la Arad până la București este de 604 km. Totodată vedem că timpul oficial parcurs (dacă nu există nici un fel de întârziere) este de 11 ore și 36 minute. La fel și pentru Astra TransCarpatic, ne uităm peste datele oficiale și aflăm că IR 15592 parcurge aceiași distanță de 604 km dar în 10 ore și 5 minute.
Operator | Distanță | Timp | Viteză |
CFR Călători | 604 km | 11h 36 min | 52,0690 km/h |
Astra TransCarpatic | 604 km | 10h 05 min | 54,4962 km/h |
CFR Călători | 604 km | 12h 36 min | 47,9365 km/h |
Primele 2 rânduri reprezintă datele oficiale, ultimul rând este realist cu o oră întârziere pentru trenul IR 1822. Acum, dacă mă uit la ele, nu pot să nu remarc faptul că, CFR ar trebui desființat!
Pentru mine, CFR înseamnă doar o modalitate din multele modalități de supt banii de la bugetul României. Câți bani înghite an de an, fără nici o investiție, nimic. Trenuri cu garnituri vechi de pe timpul lui Pasvante Chioru’.
Îmi doresc să fac duș în noul tren de la Astra TransCarpatic!

Un lucru pe care nu am apucat să-l văd, este opțiunea că ai duș propriu în cușeta de dormit. Te costă undeva la 180 Ron dacă vrei să ai cușeta doar pentru tine. La prețul ăsta, ai inclus și un sandwich, o cafea și o apă plată/minerală.
Ce părere ai de trenul ăsta? Ai mers cu el? Ți-ar place să mergi cu el și de ce? Aștept răspunsurile dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos!
<div class='sharedaddy sd-block sd-like jetpack-likes-widget-wrapper jetpack-likes-widget-unloaded' id='like-post-wrapper-103532497-14026-67df01a38f5b9' data-src='https://widgets.wp.com/likes/?ver=13.8.1#blog_id=103532497&post_id=14026&origin=damianirimescu.ro&obj_id=103532497-14026-67df01a38f5b9&n=1' data-name='like-post-frame-103532497-14026-67df01a38f5b9' data-title='Apreciază sau republică'><h3 class="sd-title">Apreciază:</h3><div class='likes-widget-placeholder post-likes-widget-placeholder' style='height: 55px;'><span class='button'><span>Apreciază</span></span> <span class="loading">Încarc...</span></div><span class='sd-text-color'></span><a class='sd-link-color'></a></div>
Extra super tare 😀