Despre antreprenoriat de la Alex Cernatescu

Recent am intrat și eu în rândul antreprenorilor, devenind astfel șeful Blogosferei, adică, SC Blogosfera SRL. Inițial, căutam pe net, câteva lucruri despre antreprenoriat. Exact pentru mine, ca un start-up, am descoperit pe blogul lui Alex Cernatescu, câteva sfaturi pentru cei ce-și doresc să-și facă o imagine.

Sfaturile lui Alex pentru tinerii antreprenorii:

1. Timpul, nu are sens să intri într-o afacere dacă din start vei veni cu scuzele de rigoare „scuze dar nu am timp să mă ocup” sau „am alte lucruri în acest moment de făcut”. De ce mai vrei să-ți faci o afacere, dacă nu ai timp să investești în ea. Așa că, ocupă-te de afacere, nu o lăsa baltă.

2. Cash Flow-ul. Prima oară când am auzit de acest cuvânt, a fost la cursul de manager în cadrul unui curs pe fonduri europene. Un curs pe care l-am terminat și care atestă calitățile de manager. Mulți tineri antreprenori aleargă după atragere de bani, investitori. Întrebarea mea pentru ei, este ce faci după ce ai atras banii? Trebuie să ai un plan bine pus la punct, unde să vezi exact cash flow-ul banilor. Din păcate, o parte din clienții cu care eu lucrez nu știu ce înseamnă un plan, d-apoi un cash-flow.

3. Viziunea unei companii, trasează profitul pe viitor. Viziunea se ține strâns de planul pe care îl ai împreună cu planul de afaceri stabilit. Orice afacere ar trebui să plece de la o idee împreună cu un skill sau un talent. Nu poți tu, fermier să te apuci să faci afaceri în domeniul cercetării din cadrul inteligenței artificiale. Cel mai bine, ideea merge mână-n mână cu talentul și viziunea trebuie să fie adecvată ideii de afacere.

4. Concurența face parte din viața unui antreprenor. Am clienți care nu suportă concurența. Eu nu sunt de acord cu eliminarea concurenței de pe piață. Din contră, mă bucură concurența pentru că în acest mod, clientul poate aprecia valoarea serviciului pe care eu îl ofer. Concurența, din punctul meu de vedere, denotă calitatea serviciului pe care îl prestez. De aceea, sfatul meu personal, este să nu urăști concurența, ci din contră, fi inteligent și profită de existența ei!

5. Echipa, zice Alex Cernatescu, este cel mai important pas înainte de a porni o afacere. Cu cine pornești la drum? Din propria mea experiență, afacerea cu prietenii este cel mai scurt drum la faliment! Lipsa de seriozitate, sinceritate, onestitate te duce într-un pat de spital, asta după ce te-ai dat cu capul de pereți, regretând decizia de a porni la drum cu așa ziși „prieteni”.

Cam asta ar fi 5 lucruri despre antreprenoriat, în viziunea lui Alex Cernatescu. Eu, am adăugat experiența mea de până acum, vizavi de antreprenoriat. Sper să vă fie de folos, acelora care vor căuta sfaturi despre antreprenoriat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

CommentLuv badge